Odzive pričakujejo do konca meseca. Županje in župani sicer ocenjujejo, da je predlog v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli.

Poziv Skupnosti občin Slovenije (SOS) so prejeli predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, predsednik DS-ja Marko Lotrič, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in parlamentarne stranke.

O navedenem zakonodajnem predlogu je razpravljalo predsedstvo SOS-a v ponedeljek, po njem pa je predsednik SOS-a in kočevski župan Vladimir Prebilič poudaril, da demokracija ni omejevanje števila mandatov, temveč možnost izbire. Omejitev mandatov županov na dva mandata pa bi omejila svobodo volivcev, da izrazijo svojo demokratično voljo, menijo v SOS-u.

Piratska stranka med drugim svoj predlog utemeljuje s pavšalnimi obtožbami koruptivnosti županj in županov. "Takšno obtoževanje je v osnovi nesprejemljivo – blatenje dobrega imena brez konkretnih dokazov je neetično in škodljivo za posameznika," so zapisali v SOS-u in poudarili, da je pomembno, da se obtožbe korupcije preiskujejo temeljito, transparentno in objektivno – izvajajo pa jih neodvisne institucije, kot so policija, tožilstvo in sodišča. Ob tem poudarjajo še, da število mandatov, ki jih neki funkcionar opravi, nima korelacije s koruptivnostjo.

V Skupnosti občin Slovenije so trdno prepričani, da lokalna samouprava predstavlja enega najučinkovitejših sistemov v državi, kjer so rezultati njenega delovanja jasno vidni in merljivi.

Piratska stranka zbira podpise za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Z njimi želijo preprečiti zaporedno veriženje mandatov, za zbiranje 5000 podpisov pa imajo čas do 1. junija.