Evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) je v sredini julija na Svet EU-ja poslal vprašanje, v katerem je prosil dostop do t. i. non-paperja o Zahodnem Balkanu. "V zadnjih mesecih se je razvnela razprava o obstoju neuradnega dokumenta, ki naj bi ga po kanalih, povezanih z EU-jem, razširil slovenski predsednik vlade Janez Janša in se nanaša na spremembo meja držav Zahodnega Balkana," je Grošelj zapisal v vprašanju.

Po njegovem mnenju bi vsebina tega non-paperja precej vplivala na stabilnost držav Zahodnega Balkana. Menil je, da bi mu, ker je pri svojem delovanju tesno vpleten tudi v zadeve Zahodnega Balkana, dostop do informacij koristil pri delu.

Svet EU-ja je v odgovoru z datumom 20. septembra zapisal, da "noben non-paper o temi, ki je opisana v vprašanju častnega člana, ni bil posredovan članom Sveta niti niso o njem razpravljali v nobenem organu Sveta".

Grošelj je bil v sredo na Twitterju kritičen do prejetega odgovora. "Igra sprenevedanja in nasprotujočih si izjav Sveta EU-ja se nadaljuje. Vse bolj kaže, da bo o zadevi morala presojati tretja institucija EU-ja," je zapisal.

Prepričan je, da je glede na odgovore na zahteve medijev za vpogled dokument evidentiran. Opozoril je, da mu v odgovoru niti niso odgovorili na vprašanje, in napovedal, da bo postavil novo konkretno vprašanje "z dokumentom, ki ga navajajo v svojih dosedanjih odgovorih".

Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila dvignil veliko prahu tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v Sloveniji. Ta neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oz. "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH-a ter združitev Kosova in Albanije.

V juliju je Svet EU-ja dokončno zavrnil prošnjo avstrijske tiskovne agencije APA za dostop do dokumenta, saj da bi objava tega dokumenta vplivala na odnose EU s sosedstvom. Junija so sicer za avstrijsko agencijo v Svetu EU potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

Takšen odgovor na zaprosilo za dostop do non-paperja o Zahodnem Balkanu je sredi julija od generalnega sekretariata Sveta EU prejela tudi Slovensko tiskovno agencijo, ki so ji prav tako potrdili obstoj dokumenta.

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, ki se je medtem julija že začelo, pomagal širiti tudi slovenski premier Janša, kar je ta zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama.

Slovenija bo sicer kot predsedujoča Svetu EU-ja v začetku oktobra gostila vrh Evropske unije z državami Zahodnega Balkana.