Domnevni zemljevid iz domnevnega non-paperja. Foto: Radio Capodistria/news1.mk
Domnevni zemljevid iz domnevnega non-paperja. Foto: Radio Capodistria/news1.mk

Avstrijska tiskovna agencija APA je Svet EU-ja z zahtevo po razkritju informacij javnega značaja zaprosila za posredovanje "dokumentov vseh vrst in v katerem koli jeziku, ki bi se nanašali na domnevno slovenski non-paper ali slovenske pobude glede spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu in povezane razprave".

V tiskovni službi Sveta EU-ja so novinarju agencije APA odgovorili, da je generalni sekretariat sveta "identificiral samo en dokument", ki ustreza omenjenim merilom. To sporočilo je Svet EU-ja v četrtek zvečer objavil tudi na svojih spletnih straneh.

Vendar pa so se po preučitvi zadeve odločili, da dostopa do dokumenta ne bodo odobrili, ker zadeva jasno spada med izjeme direktive, po katerih institucije lahko zavrnejo dostop do dokumentov, katerih razkritje bi "ogrozilo javni interes (...) še posebej mednarodne odnose".

Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila povzročil veliko razburjenja tako na Balkanu kot tudi v Sloveniji.

Svet Evropske unije potrdil obstoj non-paperja

Ta neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oziroma "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi Bosne in Hercegovine in združitev Kosova in Albanije.

V regiji so takšne ideje zavrnili kot nevarne, saj da bi lahko vodile v nove vojne.

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja pomagal širiti tudi slovenski premier Janez Janša, ki je to zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama.

Po poročanju medijev v BiH-u naj bi ta dokument Janša predstavil tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V njegovi tiskovni službi so sicer potem na vprašanja glede tega dokumenta odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. Tudi zdaj vztrajajo, da zadeve ne komentirajo.

Danes je predsednik države Borut Pahor po srečanju z Michelom v Bruslju izrazil pričakovanje, da je zadeva glede non-paperja za Slovenijo zaključena. "Pojasnil sem naš pogled na vprašanje spreminjanja meja. To je naivno in nevarno razmišljanje," je dejal predsednik.

"Ne poznam razlogov, zakaj menijo, da je to slovenski non-paper," je še dodal Pahor in izpostavil, da je po objavi tega dokumenta nastal precej težaven položaj, a da je sam opravil turnejo po državah Zahodnega Balkana in vodil vrh pobude Brdo-Brioni z voditelji držav regije, na katerem so potrdili stališče, da je širitev na Zahodni Balkan geopolitičnega pomena za EU.

Tudi udeležba na vrhu pobude Brdo-Brioni je po njegovih besedah dokaz, da mu voditelji držav regije zaupajo in razumejo, "kako odločilna je naša odgovornost za mir in varnost v tem delu Evrope". "V tem smislu moramo voditi tudi priprave na vrh EU-Zahodni Balkan med slovenskim predsedovanjem. Mislim, da bo to najboljši odgovor na ugibanja o tem vprašanju," je v Bruslju še dodal Pahor.