Stavba Evropskega sveta. Foto: EPA
Stavba Evropskega sveta. Foto: EPA

"Zahtevani dokument obravnava zelo občutljivo temo, njegova objava pa bi imela jasen in neposreden vpliv na odnose EU-ja s sosedstvom in s tem spodkopala javni interes v mednarodnih odnosih," je Evropski svet zapisal v odgovoru, ki ga je APA prejel v torek.
Zaradi te ocene in relevantnih pravnih določil nimajo druge možnosti, kot da zavrnejo posredovanje dokumenta, ne glede na osrednji pomen svobode medijev, so odločili v Evropskem svetu.

Svet EU-ja potrdil obstoj dokumenta, povezanega z domnevno slovenskim non-paperjem

Za avstrijsko agencijo so v Svetu EU-ja že na začetku junija potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Vendar so se po preučitvi zadeve odločili, da dostopa do dokumenta ne bodo odobrili, ker da zadeva jasno spada med izjeme te direktive, po katerih institucije lahko zavrnejo dostop do dokumentov, katerih razkritje bi "ogrozilo javni interes (...), še posebej mednarodne odnose".

Takšen odgovor na zaprosilo za dostop do non-paperja o Zahodnem Balkanu je sredi julija od generalnega sekretariata Sveta EU-ja prejela tudi Slovenska tiskovna agencija, ki so ji prav tako potrdili obstoj dokumenta.

"Dokončanje razpada Jugoslavije"

Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila dvignil veliko prahu tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v Sloveniji. Ta neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oz. "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH-a ter združitev Kosova in Albanije.

Kučan: Vlada z dokumentom preusmerja pozornost. Pahor: Ostati bi moral tajen.

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, ki se je medtem julija že začelo, pomagal širiti tudi slovenski premier Janez Janša, kar je ta zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je dejal albanski premier Edi Rama.

Po poročanju medijev v BiH-u naj bi ta dokument Janša predstavil tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tiskovni službi slednjega so potem na vprašanja o tem dokumentu odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. STA je zdaj znova poslal vprašanja na to temo Michelovi službi za stike z javnostjo.

Dostop do tega dokumenta je sredi julija zahteval tudi evropski poslanec iz Slovenije Klemen Grošelj (Renew/LMŠ).