Prebivalci občine Braslovče lahko v prihodnjem tednu pričakujejo individualne pogovore s predstavniki vlade

Večina prebivalcev selitev podpira, a ker postopki potekajo prepočasi, jih negotovost spravlja v veliko stisko.

Približno 100 občanov iz občin Braslovče in Šmartno ob Paki, ki bi se čim prej radi preselili na varno, na vladne odločbe o izselitvi čaka v najemniških stanovanjih – spet drugi v vlažnih, slabo obnovljenih hišah.

Josip Lukenda, podžupan občine Šmartno ob Paki, pravi: "Ne vlagamo v sedanje nepremičnine, v katerih nekateri živijo, veliko se jih je izselilo ali pa so si uredili dom samo začasno."

Gašper Globačnik iz Letuša pojasnjuje: "Živijo v najemniških stanovanjih, pri prijateljih, sorodnikih. Ker pričakujejo, da se zadeve čim prej rešijo."

Foto: Boštjan Šefic. BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: Boštjan Šefic. BoBo/Žiga Živulović ml.

Čakanje in negotovost nas ubijata, pravijo. Zahtevajo jasno časovnico izselitev, višino odškodnin in prva izplačila. Povedo, da nihče od njih še ni dobil 20-odstotnega predplačila, ki je bilo obljubljeno v interventnem zakonu.

Tomaž Pevec, predsednik Krajevnega odbora Letuš, je kritičen: "Vlada sprejema ukrepe, ki ustrezajo njim, in ne naredi popolnoma nič za zaščito ljudi, ki tukaj živijo."

Braslovški župan Tomaž Žohar je zato premierju poslal protestno pismo.

Da vlada nanje ni pozabila, pa danes miri koordinator obnove po poplavah Boštjan Šefic. Že prihodnji teden se bodo usedli z večino prebivalcem in za vsakogar poiskali rešitev. "Vse aktivnosti potekajo v skladu z načrtom in z natančno opredeljenimi postopki in da pri tem ni nobenih sprememb, ne pri načrtih in ne pri predvidenih postopkih. Tudi časovni okviri jim bodo predstavljeni, je pa treba vedeti, da je teh objektov razmeroma veliko, evidentiranih jih je okoli 348."

Prebivalci v primeru novih praznih obljub grozijo z državljansko nepokorščino.