Kdor kupuje imensko vozovnico, pri tem poleg IJPP-kartice (če jo že ima) potrebuje še osebno izkaznico oz. kateri drug osebni dokument, za nakup neimenske vozovnice ta ni potreben. Če posameznik IJPP-kartice nima, jo lahko pridobi na vseh avtobusnih in železniških blagajnah. Foto: BoBo
Kdor kupuje imensko vozovnico, pri tem poleg IJPP-kartice (če jo že ima) potrebuje še osebno izkaznico oz. kateri drug osebni dokument, za nakup neimenske vozovnice ta ni potreben. Če posameznik IJPP-kartice nima, jo lahko pridobi na vseh avtobusnih in železniških blagajnah. Foto: BoBo

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so nam pojasnili, da so do danes dopoldne prodali 1800 mesečnih imenskih vozovnic in 15 mesečnih neimenskih, torej prenosljivih. Prodali so tudi 142 imenskih letnih vozovnic in eno neimensko. Že prvi dan so prodali tudi eno na novo uvedeno tridnevno imensko vozovnico in devet tridnevnih prenosljivih. Prodali so tudi šest mesečnih otroških.

Uporabnik, ki kupi mesečno imensko vozovnico za 70 evrov, kolikor je na novo postavljena zgornja meja cene mesečne vozovnice, se tako lahko ves mesec neomejeno vozi z vlaki in avtobusi po državi, le po mestih še ne – na ministrstvu obljubljajo, da se bo tudi to spremenilo, a potrebujejo še približno pol leta, da dorečejo podrobnosti in vzpostavijo sistem.

Še ugodnejša (a za posameznikov žep v enkratnem znesku morda le "pretežka") je letna vozovnica, ki stane 560 evrov in pri kateri posameznik prihrani znesek v znesku štirih mesečnih vozovnic. Neimenske, torej tiste vozovnice, ki jih lahko uporablja več ljudi (a ne sočasno), so nekoliko dražje, a za redne potnike na daljših razdaljah še vedno ugodne – najdražja mesečna vozovnica stane 90 evrov, najdražja letna pa 720 evrov.

Zgornje omejitve vozovnic

Ob omenjenih dveh ugodnostih so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo uvedli še zgornjo omejitev dnevne (ta je 15 evrov) in tedenske vozovnice (35 evrov) ter uvedli tridnevno vozovnico za 20 evrov. Za vse omenjene velja enako kot za mesečno in letno vozovnico: če kupite najdražjo vozovnico, se lahko z njo v izbranem obdobju vozite po celotni državi.

Poudariti velja, da vožnjo po celotni državi (t. i. vozovnica Slovenija) omogočajo le vozovnice za najvišji znesek. Če si torej kupite mesečno vozovnico za 69 evrov, ker navadno potujete na krajši relaciji, do dodatne ugodnosti niste upravičeni.

Vlak Slovenskih železnic. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vlak Slovenskih železnic. Foto: BoBo/Borut Živulović

Novost so sicer tudi otroške imenska in neimenska mesečna ter letna (imenska in neimenska) vozovnica, ki jih do zdaj nismo poznali. Kot so pred dvema tednoma pojasnjevali na ministrstvu, so bili do zdaj zgolj dijaki in in študenti upravičeni do nakupa enotnih vozovnic po subvencioniranih cenah (25 evrov za mesečno oz. 200 evrov za letno vozovnico). "V sistemu enotne vozovnice za otroke od dopolnjenega 4. leta starosti do statusa dijaka do zdaj nismo imeli ustreznega produkta in so otroci lahko kupovali le splošne mesečne vozovnice po rednih cenah. Glede na spremembe uredbe imajo zdaj otroci do 6. leta starosti omogočen brezplačen prevoz. Za določitev cen enotnih vozovnic za otroke, starejše od šest let, do dopolnjenega 15. leta starosti, kadar v skladu z zakonom, ki ureja prevoze v cestnem prometu, niso upravičeni do subvencioniranega prevoza, se za cene enotnih vozovnic, upošteva 50-odstotni popust," so razložili pred časom.

Na ministrstvu so sočasno sistemsko uredili popuste za konec tedna in družinske vozovnice – ti so do zdaj sicer že obstajali, a kot začasen ukrep, ki bi se mu veljavnost morala izteči s 30. junijem. Od 1. julija bo tako ta ukrep trajen.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) želijo z novelo zakona o prevozih v cestnem prometu mladim omogočiti brezplačen javni potniški promet na način, kot je to urejeno za upokojence. Kot so poudarili na novinarski konferenci, bi s tem pripomogli tudi k ohranjanju čistega okolja, navaja STA.

Kako pa poteka nakup vozovnice?

Večina tistih zaposlenih, ki so se v službo že zdaj vozili z javnim prevozom, so po večini že lastniki kartice s čipom, bodisi tiste za avtobusni ali kombinirani promet bodisi tiste, ki jo izdajajo Slovenske železnice. Slovenske železnice načeloma omogočajo nakup vseh t. i. abonentskih vozovnic prek spleta, a (pozor!) zgolj prek njihove spletne strani, ne pa tudi v aplikaciji Grem z vlakom. "Nove abonentske IJPP in tudi vse preostale IJPP-produkte je mogoče kupiti pri nas na vseh prodajnih mestih, na vseh kartomatih in v spletni trgovini. Aplikacija se nadgrajuje postopoma in za zdaj še ne omogoča prodaje vseh produktov," so nam glede tega skopo pojasnili na Slovenskih železnicah.

Večina uporabnikov sicer še vedno prisega na tradicionalni nakup, torej na blagajnah železniških in avtobusnih postaj, so nam potrdili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ter dodali, da nekateri prevozniki omogočajo tudi nakup prek spleta.

Kdor kupuje imensko vozovnico, pri tem poleg IJPP-kartice (če jo že ima) potrebuje še osebno izkaznico oz. kateri drug osebni dokument, za nakup neimenske vozovnice ta ni potreben.

Uporabniki pri nakupu po informacijah, ki jih imajo na ministrstvu, niso imeli nobenih težav.