Kralja je KPK-ju prijavila Irena Prijović, saj naj bi Kralj z nedopustnim pritiskom skušal vplivati na izbor novega prvega imena Uradnega lista. Foto: BoBo/Tina Kosec
Kralja je KPK-ju prijavila Irena Prijović, saj naj bi Kralj z nedopustnim pritiskom skušal vplivati na izbor novega prvega imena Uradnega lista. Foto: BoBo/Tina Kosec

Predsednik KPK-ja Boris Štefanec zadeve ni želel komentirati, češ da je postopek še odprt in da bo o ugotovitvah poročal, ko bodo končali delo. Je pa že konec avgusta ob izbruhu afere opozoril, da so nekorektni kadrovski postopki v Sloveniji stalnica in da na to KPK opozarja že dalj časa, a se ne zgodi nič.

"Predsednik vlade se je danes odzval vabilu KPK-ja v zvezi s klicem generalnega sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja. O vsebini pogovora predsednik vlade ne more govoriti, je pa v zvezi s tem vse pojasnil na tiskovni konferenci 29. avgusta 2019," so zapisali v sporočilu iz kabineta premierja. Več podrobnosti niso razkrili niti na protikorupcijski komisiji, saj, kot so povedali, postopek še poteka.

Prijovićeva je Kralja pristojnim institucijam, med njimi tudi KPK-ju, prijavila zaradi pritiskov pri kadrovanju. Kot je navedla, ji je naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista". Po razkritju in pogovoru s Kraljem je premier 29. avgusta sporočil, da Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ-ja, a bo posle opravljal do imenovanja novega generalnega sekretarja.

Zatrdil je, da za klic ni vedel, ter ocenil, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno in da klic ni bil primeren, a da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno". Kralj pa je pojasnil, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Ta je sicer po odmevni aferi kandidaturo za delovno mesto umaknil, češ da "ne želi sodelovati v političnih igrah", direktor Uradnega lista pa je postal Denis Stroligo.

Šarec pričal zaradi Kralja