Podlaga za uvedbo elektronskih vinjet

Novela zakona o cestninjenju bo, če ji bodo poslanci v sredo na glasovanju prižgali zeleno luč, dala pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec te napoveduje 1. decembra 2021.

Sistem naj bi deloval tako, da bodo kamere snemale registrske tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Nakup bo mogoč po aplikaciji, spletu ali na bencinskih servisih. Na matičnem odboru DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor so imeli sicer člani kar nekaj pomislekov, med drugim glede načina zaračunavanja cestnine, nadzora voznikov in učinkovitosti pregona kršiteljev.

Energetska učinkovitost

Na dnevnem redu imajo poslanci danes tudi predlog novega zakona o učinkoviti rabi energije, s katerim namerava vlada področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije izločiti iz energetskega zakona in ga prilagoditi evropski zakonodaji.

Fracking še ne bo prepovedan

Parlamentarno pot pa bo s seznanitvijo poslancev končal predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim je želela Levica prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Sloveniji. Predlogu je rdečo luč prižgal že pristojni odbor, saj je koalicija sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja. Levica je sicer skupaj z LMŠ-jem, SD-jem in SAB-om v parlamentarni postopek prejšnji teden vložila nov predlog novele zakona o rudarstvu.