Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj
Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj

Spremembe medijske zakonodaje, ki bodo v interesu državljanov, so nujne, so prepričani avtorji predloga novega zakona o RTV-ju Zoran Medved, Boris Bergant, Marjan Lah in Marjan Kralj. Med ključnimi novostmi je uvedba novega načina plačevanja RTV-prispevka.

Zavezanec za plačilo prispevka bi bil vsak polnoletni zavezanec za plačilo dohodnine, breme plačila prispevka pa bi solidarnostno porazdelili po dohodninskih razredih. Najnižji bi znašal tri in pol evra, najvišji pa 62 evrov na mesec. "Če sta dva upokojenca z nizkimi pokojninami, pomeni, da bosta morda plačala sedem evrov na mesec namesto sedanjih 12,75," je za Radio Slovenija pojasnil dolgoletni novinar in urednik na RTV Slovenija Zoran Medved. V sporedih po novem ne bi bilo več oglaševalskih vsebin in TV-prodaje.

RTV bi vodila in upravljala sedemčlanska uprava, njeno programsko delovanje in poslovanje pa bi nadziral 11-članski skrbniški odbor. Zdajšnji navidezni korporativni model upravljanja nadzornega in programskega sveta namreč ne prispeva k učinkovitemu nadzoru nad programskim in poslovnim delovanjem RTV Slovenija, meni Medved. "Nam se zdi, da je to blokado, to izgubljanje energije in časa, ki ga spremljamo in vidimo na teh sejah, preprosto treba preseči," je prepričan.

Članov skrbniškega odbora ne bi imenoval državni zbor, ampak predsednik republike. "Predsedniku republike smo zaupali po merilih, ki so v zakonu dokaj natančno zapisana, imenovanje skrbniškega odbora, v katerem se pričakuje imenovanje uglednih strokovnjakov, ki poznajo delovanje in prihajajo s področij, ki so pomembna za delovanje javne radiotelevizije," je pojasnil Medved.

Predlagatelji zakona niso posredovali političnim strankam. So ga pa v javno razpravo poslali splošni javnosti, medijskim in pravnim strokovnjakom ter organizacijam civilne družbe.