Skupno je bilo med epidemijo izrečenih za 5,7 milijona kazni brez zakonite podlage, okoli 80 posameznikov je bilo zaradi neplačanih kazni v zaporu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Skupno je bilo med epidemijo izrečenih za 5,7 milijona kazni brez zakonite podlage, okoli 80 posameznikov je bilo zaradi neplačanih kazni v zaporu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po predlogu zakona bodo ustavljeni vsi še odprti neutemeljeni ali nezakoniti prekrškovni postopki, je pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Država bo ob tem povrnila vse že plačane, izterjane ali prostovoljno plačane globe, vključno s stroški.

"Ne bomo pa ustavljali prekrškovnih postopkov ali vračali glob za nasilna dejanja ali za t. i. sekundarne prekrške, ki so bili uvedeni na podlagi zakonitih podlag, recimo predpisov o pravilih v cestnem prometu. Nasilnežem ne bomo vračali glob in ne bomo ustavljali postopkov v zvezi z nasiljem, kajti to je vedno nesprejemljivo," je ob tem poudarila ministrica.

Sorodna novica Vlada napovedala zakonsko ureditev vračila plačanih glob za sporne prekrške v času epidemije

V času epidemije je bilo po podatkih vlade za okoli 62 tisoč prekrškov izrečenih za več kot 5,7 milijona glob, več kot 93 odstotkov kazni pa je bilo izrečeno brez zakonite podlage. Največ jih je izrekla policija, majhen del zdravstvena inšpekcija. Prostovoljno plačanih ali izterjanih je bilo za 1,8 milijona glob, ostale so še v prisilni poravnavi. "Okoli 80 posameznikov je bilo zaradi neplačila te neutemeljeno naložene globe v zaporu. Opravljali so nadomestni zapor," je ob tem povedala ministrica. Ti naj bi za vsak prestani dan zapora dobili 100 evrov odškodnine.

Vsi postopki povračila škode naj bi se začeli po uradni dolžnosti, pripravljen bo nekakšen informativni izračun podobno kot pri dohodnini. Vlada bo zakon predvidoma obravnavala po prvomajskih praznikih.