Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po seji vlade povedala, da bodo sprejeta izhodišča ogrodje za rešitve, ki jih pripravlja pravosodno ministrstvo v sodelovanju z MNZ-jem in službo vlade za zakonodajo. Rok za pripravo pa je 31. januar.

Zakonsko bodo uredili "vrnitev vseh plačnih glob, prekrškovnih postopkov in stroškov prisilne izterjave v povezavi s prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni zaradi nezakonitih ali neustavnih podlag". Prav tako bodo ustavljeni postopki, ki potekajo, ali postopki dela v splošno korist ali prisilnega zapora ter prisilne izterjave glob, je še naštela ministrica.

Cilj vlade pa je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, tako da bodo prizadeti posamezniki samodejno dobili izračun, ki mu bodo lahko ugovarjali, je pojasnila. Avtomatizirano bo nato tudi samo izplačilo plačanih glob in stroškov, kar bo po besedah ministrice potekalo podobno kot pri izračunu in vračilu preplačane akontacije dohodnine.

Finančna sredstva bodo v celoti zagotovljena iz državnega proračuna. Znesek izrečenih glob za prekrške v času epidemije po ministričinem pojasnilu znaša nekaj čez pet milijonov evrov, vplačanih pa je že bilo 1,7 milijona evrov. "To bo znesek, ki ga bo treba vračati, 30 odstotkov vseh izrečenih glob, poleg stroškov prekrškovnih postopkov," je dejala. Štirje milijoni glob so trenutno v postopku prisilne izterjave. Z uveljavitvijo zakona pa bo dana zakonska podlaga, da se tudi ti postopki prisilne izterjave ustavijo, je še dejala.

Vlada bo vrnila vse neupravičene globe