Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na kongresu SD-ja so namreč dolgo šteli glasove in pri tem je nastal zaplet z glasovnicami za člane predsedstva v drugem krogu glasovanja. Kongres so po 15 urah prekinili zaradi premalo navzočih članov. Zato še niso imenovali dveh članov v nadzornem odboru in sedem članov predsedstva stranke.

Matjaž Han je pojasnil, da glede na to, da je več kot polovica imenovanih v predsedstvu, to pravno, statutarno in poslovniško ni težava. "Želimo si, da bo lista popolna, zato smo se dogovorili, da bomo to rešili na dva načina," je dejal Han in pojasnil, da bodo znova glasovali ali v živo, tako da pridejo delegati v Ljubljano, ali digitalno v soboto.

Han je dodal, da so preostale volitve minile brez zapleta. "Mi se gremo res pravo demokracijo in prave volitve v naši stranki, kajti drugje jih kar imenujejo in se dogovorijo na hitro. Včasih si tudi zaradi zahtevnega poslovnika in statuta malo zakompliciramo življenje, ampak takšni smo," je dejal novi predsednik SD-ja in napovedal, da bo imel sestanek z evropskim poslancem in protikandidatom na strankarskih volitvah Milanom Brglezom, kako bodo naredili dober izid na evropskih volitvah.

"Imamo odlične priprave na evropske volitve. Jernej Štromajer bo nadaljeval to delo. Kakor razumem, je večji del naše liste že zaprt. Zdaj se pogovarjamo se o finesah, zato da bomo res predstavili najboljšo ekipo," je še pojasnil Han in poudaril, da zagovarja Matjaža Nemca za nosilca liste na evropskih volitvah. Milan Brglez pa je po lastni izbiri na devetem mestu.

Nemec, sicer na kongresu izvoljen tudi za enega izmed štirih podpredsednikov stranke, je ocenil, da je zdaj pred stranko predvsem iskanje notranje homogenosti. Meni, da je SD v procesu prenove, kamor je, ne glede na to, da je Han dolgoletni in vidni član SD-ja, usmerjeno tudi novo vodstvo. "Tako pričakujem, da bomo z novim vetrom v jadrih poenoteni pričakali evropske volitve, na njih bili uspešni in potem napisali novo zgodbo močne socialne demokracije v slovenskem političnem prostoru," je optimističen.

Predsednik volilne komisije na sobotnem kongresu SD-ja Tadej Cmerekar Komar je v soboto zvečer pojasnil, da se je pri izdanih glasovnicah zgodila napaka pri zapisanem navodilu, koliko kandidatov se glasuje v drugem krogu.

Jani Prednik med čestitko novemu predsedniku SD-ja Matjažu Hanu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jani Prednik med čestitko novemu predsedniku SD-ja Matjažu Hanu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Prednik ponudil odstop, Han in poslanci ga podpirajo

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je poslancem stranke ponudil umik s čela poslanske skupine. Ob tem so mu podporo po njegovih navedbah izrekli vsi poslanci. O tem je tudi že obvestil novega predsednika SD-ja Hana. Slednji je navedel, da Prednik uživa njegovo podporo.

Han je v odzivu dejal, da je Predniku tudi sam izrekel absolutno podporo na mestu vodje poslanske skupine. Sam ne vidi potrebe po takšni potezi, kar je tudi sporočil šefu poslancev. Po njegovih besedah je nujno, da se med seboj pogovarjajo o prihodnosti stranke. Prav pogovor s poslanci Han tudi načrtuje na torkovem rednem sestanku poslanske skupine, ki pa se je Prednik zaradi dopusta naj ne bi udeležil.

Poteza Prednika sicer sledi sobotnemu volilnemu kongresu SD-ja, na katerem mu ni uspelo s kandidaturo za predsednika stranke. Uspel mu ni niti preboj v drug krog glasovanja, je pa v tem podprl Hanovega protikandidata Milana Brgleza, saj da gre njegova podpora kandidatu, ki pomeni spremembo dosedanjih praks.

Prednik je tako kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine. Na kongresu so namreč tudi nanj letele kritike, da je imel tako kot vodja poslanske skupine kot tudi dosedanji podpredsednik SD-ja stranki možnost povrniti barvo, vonj in okus. V preteklem letu je to namreč očital tedanjemu vodstvu stranke.

Koalicijski partnerji Hanu zaželeli uspešno vodenje SD-ja

Koalicijski partnerici, Gibanje Svoboda in Levica, novemu predsedniku SD-ja Matjažu Hanu ob izvolitvi na čelo stranke čestitata in mu želita uspešno delo. V Levici se ob tem nadejajo nadaljnjega tvornega sodelovanja v vladi in koaliciji. Premier Robert Golob se bo s Hanom sestal v torek. Uspešno vodenje stranke so prvaku SD-ja zaželeli tudi v SDS-u in NSi-ju.

V kabinetu predsednika vlade so sicer danes skopi z odzivi na novo vodstvo, prav tako niso odgovorili na vprašanja o morebitnih spremembah na podpredsedniških mestih v vladi. Ob nastopu mandata Golobove vlade sta namreč oba tedanja prvaka SD-ja in Levice, Tanja Fajon in Luka Mesec, zasedla mesti podpredsednikov. Minister za delo Mesec je tudi po umiku s čela Levice ostal na tej funkciji, ali bo tako tudi v primeru zunanje ministrice Fajon, bo najverjetneje bolj jasno v torek. Takrat se bo premier namreč sestal z novim prvakom SD-ja Hanom, so potrdili v Golobovem kabinetu.

Po kongresu še naprej pestro dogajanje v SD-ju