Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Samoiniciativni nagovori predsednika države v DZ-ju niso pogosti, predsednica Nataša Pirc Musar bo to storila kot tretja v zgodovini samostojne Slovenije. Pirc Musar, ki bo 22. decembra proslavila prvo leto svojega mandata na čelu države, bo v sredo poslance nagovorila prvič. Nastop pred DZ-jem na lastno pobudo predsedniku republike omogoča poslovnik DZ-ja.

Kot je zapisala v dopisu predsednici DZ-ja, želi predstaviti svoje mnenje in stališče, "povezano z oceno odpornosti Slovenije pri odzivu na spremembe in izzive doma in v svetu ter z izzivi, ki jih predstavljajo podnebne spremembe".

Po pričakovanjih se bo predsednica republike v nagovoru sprehodila čez dogajanje v slovenski notranji in zunanji politiki v iztekajočem se letu ter se dotaknila izzivov, ki Slovenijo čakajo v prihodnje.

Pirc Musar priznava, da je edini problem med njima s premierjem spor med Golobom in njeno svetovalko Tatjano Bobnar. Foto: BoBo
Pirc Musar priznava, da je edini problem med njima s premierjem spor med Golobom in njeno svetovalko Tatjano Bobnar. Foto: BoBo

Pirc Musar: Vlada naj izpolni obljube

Pirc Musar je sicer od nastopa mandata decembra lani nekajkrat že javno komentirala aktualno politično dogajanje. Nedavno je tako v pogovoru za Televizijo Slovenija ocenila, da vlada Roberta Goloba lahko uspe samo na način, da začne izpolnjevati pred volitvami dane obljube.

Še pred tem je ob številnih napetostih na političnem parketu, odhodih več ministrov in vladnem preigravanju scenarija o morebitni rekonstrukciji vlade posvarila, da je v družbi "občutek, in vemo, da nas ta občutek trenutno ne vara, da so vse reforme zastale". Obenem je večkrat izrazila željo, da bi vlada nadaljevala reforme, predvsem zdravstveno. Uspeh vladi predsednica republike medtem priznava pri hitrosti pridobivanja evropskih sredstev za sanacijo po poplavah.

Spor Golob – Bobnar

Pirc Musar priznava, da je edina težava med njima s premierjem spor med Golobom in njeno svetovalko Tatjano Bobnar, sicer nekdanjo notranjo ministrico, in zagotavlja, da vladi absolutno ne želi škoditi.

Pirc Musar je že v času kampanje pred predsedniškimi volitvami poudarjala, da zagotovo ne bo tiho in da se bo na aktualne teme odzivala tudi javno. Slabe pol leta po nastopu mandata pa je tudi v intervjuju za STA dejala, da si želi vsako leto ob koncu leta nagovoriti državni zbor.
To bo tretji nastop katerega koli predsednika republike na seji DZ-ja na lastno pobudo v nekaj več kot 30 letih samostojne države.

Nekdanji predsednik Danilo Türk je prvi samoiniciativno nagovoril poslance. Foto: EPA
Nekdanji predsednik Danilo Türk je prvi samoiniciativno nagovoril poslance. Foto: EPA

Türk je prvi na lastno pest nagovoril poslance

Prvič je na ta način nagovoril državni zbor nekdanji predsednik Danilo Türk 24. aprila 2008, in sicer z mnenjem o delovanju ustavnega sodišča in drugih organov sodne veje oblasti. Sledil mu je nekdanji predsednik Borut Pahor, ki je 18. junija 2020 državnemu zboru in slovenski javnosti predstavil nujnost pravočasnega sprejema ustavno zapovedanih sprememb volilne zakonodaje.

Nekoliko bolj pogosti so nastopi predsednika republike v DZ-ju v primerih, ko lahko skladno s poslovnikom poslanci zahtevajo njegovo mnenje o posameznem vprašanju. Predsednik republike pa se lahko tudi sam odloči podati mnenje k zadevi, predloženi v obravnavo v DZ-ju.

Po nastopih v DZ-ju je izmed vseh predsednikov prednjačil Pahor, ki je ob nagovoru na lastno pobudo poslancem svoje mnenje predstavil štirikrat, dvakrat pa je v DZ-ju pojasnil odločitev, da po odstopu predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Predsednik Janez Drnovšek svojega mnenja v državnem zboru ni predstavil, predsednik Milan Kučan pa dvakrat.

Nataša Pirc Musar bo nagovorila poslance