Podelitev državnaih odlikovanj v Predsedniški palači. Foto: BoBo/Borut Živulović
Podelitev državnaih odlikovanj v Predsedniški palači. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik republike Borut Pahor je kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta z zlatim redom za zasluge odlikoval za življenjsko delo in zasluge pri osamosvojitvi Republike Slovenije in njeni uveljavitvi v svetu ter za spodbujanju kulture medverskega dialoga.

Rode, ki je odraščal v Argentini, študiral pa v Rimu in Parizu, je leta 2006 postal prvi slovenski kardinal. "Vedno se je čutil Slovenca, naj ga je pot vodila še tako daleč stran od domovine," so ob tem zapisali v uradu predsednika republike. V prelomnih časih velikih sprememb v Evropi je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in pozneje pomembno prispeval k dialogu čez železno zaveso ter spodbujal medverski dialog, so ob podelitvi zlatega reda za zasluge poudarili v uradu in dodali, da je "čutil moč trenutka". Pri tem so se navezali na besede filozofa Tineta Hribarja, ki je dejal, da je Rode za večjo slovensko samostojnost oziroma osamosvojitev delal vse, kar je mogel.

Kardinal se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države. "Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko," je še poudaril kardinal.

Po podelitvi je Rode napovedal, da bodo čez nekaj tednov izšli tudi njegovi spomini, takrat pa se bo znova vrnil v Slovenijo. “Sicer pa razmišljam, da bi se mogoče počasi poslovil od Rima in se vrnil v Slovenijo. Ne bojte se, ne bom delal nobenih nemirov tukaj,” je pripomnil.

Odlikovanci so na podelitvi poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Odlikovanci so na podelitvi poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji. Foto: BoBo/Borut Živulović

S srebrnim redom za zasluge je Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila, za vodenje Islamske skupnosti pa muftija Nedžada Grabusa. "Geza Filo je s svojim delovanjem utrdil Evangeličansko cerkev v Sloveniji in jo približal ljudem tudi v osrednji Sloveniji, kjer je njeno zgodovinsko izhodišče. Ob tem nas nenehno opozarja na etična merila evangeličanov, ki nam bodo koristila zdaj in v prihodnje," so ob podelitvi izpostavili v Pahorjevem kabinetu.

Za muftija Grabusa so ob tem zapisali, da je strpno in spoštljivo razvijal in utrjeval medkulturni in medverski dialog v Sloveniji in Evropi. Eden od uspehov njegovega 15-letnega delovanja v Sloveniji je sodobni Muslimanski kulturni center Ljubljana. Kot predavatelj Grabus sodeluje s teološkima fakultetama v Ljubljani in Sarajevu ter študentom tu in tam razširja obzorja duha z zgledom, ki priča o vrednosti nenehnega izobraževanja in spoznavanja drugih kultur, poudarjajo v uradu. Ob tem je tudi sopredsedujoči Svetu muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi.

Škof Filo je ob izročitvi izrazil veselje, da je predsednik visoko državno odlikovanje podelil predstavnikom treh različnih verskih skupnosti v letu, ko Slovenija praznuje 30-letnico samostojnosti. Poudaril je, da je odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla. "To, da spoznavaš druge in drugačne ljudi, njihove navade, vero, običaje, da skupaj z njimi živiš, vse to človeka bogati in širi njegova obzorja," je še poudaril Filo.

Mufti Grabus je pa je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Poudaril je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine. Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje, ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej poudaril prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Posebne slovesnosti v Predsedniški palači, na kateri je predsednik Pahor vročil državna odlikovanja, se je udeležil tudi premier Janez Janša.

Ob podelitvi odlikovanj je Zavod Dovolj je pred predsedniško palačo po poročanju Kanala A pripravil protest, s katerim so opozorili na prikrivanje spolnih zlorab v Katoliški cerkvi.

Pahor odlikoval kardinala Franceta Rodeta