Mejni prehod. Foto: Posnetek zaslona
Mejni prehod. Foto: Posnetek zaslona

Krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji SKGZ in SSO sta v sporočilu za javnost ob vabilu na srečanje izrazili veliko zadovoljstvo ob ponovnem odprtju mejnih prehodov med Italijo in Slovenijo. "Enoten slovenski kulturni prostor je nekaj, v kar globoko verjamemo, zato se nam zdi odprava mej edini možen korak k njegovi uveljavitvi," sta poudarili.

Opozorili sta še, da so dragocenost prostega prehajanja meje občutili leta 2007 ob vstopu Slovenije v schengensko območje. V zadnjih mesecih pa so se zavedali, "kako krhki so lahko zgodovinski koraki, kar je še bolj poudarilo naš občutek, da je ta dragocenost temeljnega pomena".

Na srečanju so povzeli številna prizadevanja, ki so jih ti organizaciji ter Italijanska unija, organizacija italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, v zadnjem obdobju vložile za ponovno odprtje meja, poroča Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

Potem ko je Slovenija mejo z Italijo zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla 12. marca, jo je ta ponedeljek znova odprla.

Srečanje narodnostnih skupnosti na prehodu Lazaret