Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Med epidemijo lahko v študentskih domovih bivajo le tisti, ki imajo tam stalno prebivališče, ki pomagajo v nujnih službah, študentske družine in tujci. Študentske organizacije pa želijo, da bi pravico dobili še tisti, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo, ki si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami in okuženimi osebami, ki opravljajo študij in študentsko delo na fizični lokaciji, ki so doma tarča nasilja in ki študentski dom potrebujejo zaradi posebnih potreb. Predstavnica stanovalcev mariborskih študentskih domov Anja Urek je povedala: "Vse te izjeme in potem, kdo vse ostane v domovih, ocenjujemo na 10 do 20 odstotkov. Trenutno imamo 10-odstotno zasedenost, tako da to ne gre za množično vračanje študentov nazaj v študentske domove."

Z ministrstva sporočajo, da bodo predloge preučili, o morebitnih odločitvah pa bodo spregovorili predvidoma v sredo. Dodajajo, da so nekatere izjeme, kot so družinsko nasilje, posebne potrebe in okužbe, že veljavne. Sogovornica iz mariborskih domov ob tem opozarja na številne stiske: "Zdaj, ko so doma, nimajo tega stika s fakulteto, oziroma vsaj ne fizičnega, tako da v tej smeri gremo, da jim pomagamo, kajti vse več stanovalcev se obrača na nas. So v stiski. Veliko jih piše, da so se doma skregali, da doma ne morejo živeti, da je tu njihovo študijsko okolje."

Zato bodo že ta teden organizirali spletne dogodke, kot sta meditacija in delavnica učenja na inovativen in zabaven način.