Ukrajinski vojaki v bojih pri Bahmutu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v bojih pri Bahmutu. Foto: Reuters

Javno pismo (spodaj ga objavljamo v celoti), katerega prvopodpisnik je nekdanji predsednik republike Milan Kučan, voditelje držav, vpletenih v vojno v Ukrajini, poziva k iskanju miru za pogajalsko mizo.

V pismu so zapisali, da je Ukrajina "žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA" in da "kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru". Pri tem poudarjajo, da bo Rusija, ne glede na vse, ostala sosednja država EU-ja tudi v prihodnje.

Kučan v pismu pozval k prenehanju oboroževanja Ukrajine

Po poročanju Televizije Slovenija so stališča v pismu po besedah premierja Roberta Goloba v nasprotju s politiko slovenske vlade. "Pozivanje k predaji žrtve ni naša politika in nikoli ne bo. Mir zahteva sodelovanje obeh strani, ne pa predajo žrtve," je zatrdil Golob. Pod pismo je sicer podpisan tudi poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič.

Na Twitterju je pismo komentirala tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon: "Slovenija je demokratična država, v kateri so dobrodošla različna mnenja. Tudi sama si želim, da bi ruska agresija na Ukrajino prenehala čim prej. Do takrat pa je naša dolžnost, da Ukrajini pomagamo pri njeni obrambi, hkrati pa iščemo diplomatsko rešitev."

Kot je za TV Slovenija še poročal novinar Gašper Petovar, poslanec opozicijske stranke NSi Jožef Horvat meni, da bi pravi namen pisma lahko bilo krhanje enotnosti stališča do vojne v Ukrajini. "Ne vidim drugega razloga kot to, da želi gospod Kučan razbiti to našo enotnost glede podpore Ukrajini," je dejal Horvat.

Na javno pismo se je precej ostro odzval predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. "Ruska vojska naj odide iz Ukrajine, pa bo vojne takoj konec. Tega stavka spodnji cvetober rusofilov, poln Putinovih medalj, ni sposoben napisati? Motijo jih le tanki, ki rusko agresijo zaustavljajo." Kot je še zapisal na Twitterju, je skupina podpisnikov Sloveniji v veliko sramoto.


Prvopodpisani Milan Kučan. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Prvopodpisani Milan Kučan. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Zaustavite vojno v Ukrajini!

Od začetka ruske agresije na Ukrajino mineva leto dni. Vsestransko podpiramo Ukrajino v njeni nesporni pravici do obrambe. Ukrajina je žrtev ruske agresije, ki je ni mogoče upravičiti. Vojna je terjala že na sto tisoče mrtvih, od tega dve tretjini na ukrajinski strani. Ukrajina postaja opustošena država.

Evropski državniki se, tako kot v prvi svetovni vojni, kot mesečniki prepuščajo toku, ki vodi v morebitno novo svetovno vojno. Nemška zunanja ministrica pravi, da smo v vojni z Rusijo. Predsednik vojaškega odbora Nata zagotavlja, da je skupina držav pod vodstvom ZDA pripravljena na neposredni spopad z Rusijo. Ob tem predsednik ZDA ocenjuje, da pomeni vojna v Ukrajini neposredno grožnjo atomskega »armagedona«. Zlovešča govorica atomske grožnje se sliši iz Moskve.

Ukrajina je žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA, za vplivna območja. Nekoč sta bili obe na pravi strani zgodovine.

Težki ofenzivni tanki na ukrajinsko-ruski fronti še dodatno odpirajo nevarnost neposrednega spopada Rusije z Zahodom na naših, evropskih tleh. Ugibanje vojaških strokovnjakov, da do atomske vojne najverjetneje ne bo prišlo, ni nikakršno varnostno zagotovilo.

A kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru in stabilnosti. V tej vojni smo poraženci vsi. Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice. Breme vojne bodo nosile še prihodnje generacije Evropejcev. Zato morajo pri odločitvi o koncu vojne sodelovati tudi evropske države.

Od vlad držav EU zahtevamo, da vzpostavijo novo, dolgoročno evropsko varnostno arhitekturo, ki bo izraz strateških interesov evropskih držav za njihovo aktivnejšo vlogo v svetu. Temeljiti mora na suverenosti, enakopravnosti in ob upoštevanju varnostnih interesov vseh držav. Tudi Rusije, ki ostaja, takšna ali drugačna, soseda EU tudi v prihodnje.

Pozivamo vlade EU, Nato in Rusko federacijo, da nadgradijo evropsko vzhodno politiko nekdanjega nemškega kanclerja Willyja Brandta, ki je naši celini prinesla več desetletij miru. Da se zavežejo k posodobitvi helsinške listine o miru in sodelovanju in njenemu spoštovanju.

Politična govorica o poražencih in zmagovalcih je v navzkrižju z govorico miru. V tej vojni ne more zmagati nobena stran. Končati jo je mogoče le za pogajalsko mizo. Pogajati se ne pomeni kapitulirati niti opravičevati rusko agresijo. Pogajati se pomeni odgovorno iskati rešitve in pristajati na odstopanja na obeh straneh s ciljem, da se prepreči še več mrtvih in stopnjevanje zla.

Od vas, vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije zato pričakujemo, da vzpostavite zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj. Vaša odgovornost je tudi svet prihodnosti, mir, varnost in kljubovanje podnebnim spremembam! Je življenje naših otrok in njihovih potomcev v svetu brez strahu, v svetu, ki bo zagotavljal obstoj človeštva.

Vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije nimate mandata za vojno! Ne vodite je na pragove naših domov!

Ustavite vojno! Ustavite jo takoj! To moč imate. In to odgovornost!

Podpisniki:

Milan Kučan, Danilo Türk, Spomenka Hribar, Niko Toš, Ema Kugler, Uroš Lipušček, Miroslav Cerar, Miran Goslar, Marjan Šetinc, Boris Vezjak, Rado Bohinc, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Vito Turk, Lucija Čok, Rudi Rizman, Vinko Dolenc, Svetlana Slapšak, Peter Čeferin, Ivo Daneu, Aurelio Juri, Andrej Cetinski, Jože Pirjevec, Maca Jogan, Božidar Flajšman, Danijel Rebolj, Polona Jamnik, Stane Pejovnik, Ivan Svetlik, Jure Zdovc, Maja Breznik, Zoran Janković, Saša Arsenovič, Ladislav Lipič, Franco Juri, Vesna Mikolič, Vlado Miheljak, Mihael Naglič, Drago Kos, Miloš Šonc, Zdravko Mlinar, Primož Šterbenc, Aleks Štakul, Bogomir Kovač, Milica Antić Gaber, Jožef Školč, Dušan Keber, Božo Repe, Tanja Rener, Stane Saksida, Mirjana Ule, Miroslav Gregorič, Silvo Devetak, Rado Riha, Emil Milan Pintar, Gorazd Kovačič, Mojca Drčar Murko, Jože Šušmelj, Jani Bavčer, Mitja Rotovnik, Boris Muževič, Polona Vetrih, Jože Mermal, Tone Vogrinc, Dušan Kumer, Rudi Zaman, Sonja Lokar, Bojan Križaj, Anton Rupnik, Slavko Pregl, Janez Winkler, Ivan Novak, Ivan Rudolf, Alenka Šelih, Bojko Bučar, Zvone Dragan, Martin Ivanič, Miloš Prosenc, Marjan Šiftar, Matjaž Kmecl, Rudi Zavrl.