Pred natanko 33 leti je Slovenija sprejela ključne dokumente za samostojnost in neodvisnost, ki jo je uradno razglasila dan pozneje, 26. junija 1991, ko je na Trgu republike v Ljubljani zaplapolala tudi slovenska zastava. Foto: BoBo/Srdjan Živulovič
Pred natanko 33 leti je Slovenija sprejela ključne dokumente za samostojnost in neodvisnost, ki jo je uradno razglasila dan pozneje, 26. junija 1991, ko je na Trgu republike v Ljubljani zaplapolala tudi slovenska zastava. Foto: BoBo/Srdjan Živulovič

Večina slovesnosti, tudi slavnostni seji državnega sveta in državnega zbora, ter osrednja državna proslava so potekale že v ponedeljek, ob državnem prazniku pa se vrstijo čestitke in poslanice. Premier Robert Golob je v svoji poslanici spomnil, da mineva 33 let, odkar smo se Slovenci namenili po poti državnosti. "Naredili smo korak, ki ni bil brez tveganja, a bili smo pogumni in odločeni, da želimo živeti drugače. V svobodni družbi, ki bo temeljila na človekovih pravicah, vladavini prava, predvsem pa na solidarnosti in medsebojnem spoštovanju," je poudaril predsednik vlade.

Ob tem je državljane pozval, naj praznujejo ponosno, saj se zadnjih 33 let plete uspešna zgodba. Ugled Slovenije v mednarodni skupnosti raste, kar med drugim dokazujeta nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN-a ter vloga države pri mirovnih prizadevanjih v Evropi in na Bližnjem vzhodu, je prepričan.

Premier Robert Golob ob prihodu na osrednjo državno slovesnost. Foto: BoBo
Premier Robert Golob ob prihodu na osrednjo državno slovesnost. Foto: BoBo

Po navedbah premierja je Slovenija prepoznavna tudi po svoji zavezanosti trajnostnemu razvoju, ohranjanju narave in turistični odličnosti, med njenimi uspehi pa je naštel tudi varno življenje v Sloveniji, stabilno gospodarsko rast, nizko raven inflacije in brezposelnosti ter dvig pokojnin in minimalne plače v času njegove vlade. Smo družba znanja, vrstijo se tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo, je dodal.

"A država niso le številke – gradimo jo ljudje," je zapisal in poudaril tudi številne dosežke slovenskih športnikov, umetnikov in znanstvenikov. Premier Golob je tako prepričan, da četudi Slovenija ni velika država po številu prebivalcev, vedno znova dokazuje, da lahko tekmuje z velikimi, izjemnimi vizijami. Sežemo lahko tudi v vesolje, je ob tem poudaril premier in spomnil, da je Slovenija nedavno postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije, kar je po njegovih zagotovilih slovenskim podjetjem in raziskovalnim ustanovam odprlo nova prostranstva mednarodnega sodelovanja, Slovenija pa bo svoj pečat odslej pustila tudi onkraj našega planeta.

"Vse to me navdaja s ponosom in zavedanjem, da smo skupnost, ki se ne boji izzivov," je zapisal v poslanici. Dan državnosti naj bo tako simbol skupnega navdušenja nad ustvarjanjem priložnosti in sprejemanjem modrih odločitev za boljši svet, je pozval in državljanom ob državnem prazniku zaželel miru in blaginje. "Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj. Srečno, Slovenija, in lepo praznuj," je poslanico ob dnevu državnosti sklenil premier Golob.

Ob prazniku vrata predsedniške palače odprta za obiskovalce

Sorodna novica Nataša Pirc Musar: Na obzorju so temni oblaki, pripravljeni moramo biti kot še nikoli doslej

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem dnevu državnosti v predsedniški palači sprejela obiskovalce. Med ogledom delovnih in protokolarnih prostorov ob dnevu odprtih vrat jim je čestitala ob dnevu državnosti in spregovorila o pomenu ohranjanja Slovenije za prihodnje generacije. Poudarila je tudi pomen dialoga.

Prav je, da si državljani ogledajo, kako deluje urad predsednice, je dejala Pirc Musar. Ob tem je obiskovalcem zagotovila, da svojo funkcijo opravlja z dušo in srcem, in jih pozvala, da imajo Slovenijo radi tudi sami, predvsem pa, da se imajo radi med seboj. Prepričana je, da moramo kljub različnim političnim pogledom ohranjati dialog in medsebojno spoštovanje.

V svojem govoru v ponedeljek zvečer pa je spomnila, da časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost. Zdaj so na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala.

Pirc Musar je ob prazniku na ljubljanskih Žalah položila tudi venec pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91.

Po mnenju nekdanjih predsednikov je Slovenija lahko ponosna na prehojeno pot

Na predvečer dneva državnosti so se na prehojeno pot Slovenije v 33 letih od osamosvojitve ozrli tudi nekdanji predsedniki republike. "Lepo je v naši domovini biti mlad," je hudomušno dejal prvi predsednik republike Milan Kučan.

Bolj gostobesedna sta bila Kučanova njegova naslednika na čelu države Danilo Türk in Borut Pahor. Türk je ocenil, da smo po 33 letih gotovo lahko ponosni na državo, vprašanje pa je, ali smo lahko ponosni na oblast, ki vlada v državi. Kot je dejal, nastajajo "zelo neprijetni zastoji", skrbijo predvsem številne stavke, ki jim ni videti konca. Meni, da bi morala vlada poskrbeti, da se omenjeni stavkovni procesi končajo in se doseže sporazum.

Nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk sta si na osrednji slovesnosti izmenjala nekaj besed. Foto: BoBo
Nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk sta si na osrednji slovesnosti izmenjala nekaj besed. Foto: BoBo

Tudi situacija v svetu je po njegovem mnenju skrb vzbujajoča. Svet je v težkih trenutkih, nova velika vojna je popolnoma mogoča. "Še vedno pa je mogoče to vojno preprečiti. Zdaj bi bilo treba resnično storiti vse, da se prepreči drsenje v svetovno vojno," je poudaril. Türk meni, da je Slovenija kot država vedno pripravljena na izzive, ki so pred njo, drugo pa je vprašanje političnega trenutka in ljudi, ki so v danem trenutku na položajih odločanja. "Sedanja oblast bi morala poskrbeti, da prihaja do odločitev, ki so pravočasne, kakovostne, ki peljejo državo naprej. Zastoji, ki jih vidimo, so predolgi," je poudaril.

Ob rojstnem dnevu države je Sloveniji zaželel notranjo pomiritev, ne z vidika zgodovinskega razkola levice in desnice, temveč občutka, da pripadamo zreli skupnosti, da je marsikaj storjenega, doseženega. Glede mednarodnih razmer pa je ocenil še, da ima vsak narod pravico sanjati o lastni državi, vprašanje pa je, ali si je vsak narod sposoben izboriti državnost. "Slovenija si je državnost izborila, Sloveniji ni bilo nič poklonjeno. Državnost smo si morali izboriti in generacija, ki je to naredila, zasluži spoštovanje," je sklenil Türk.

Nekdanji predsednik Pahor pa je dodal, da imamo Slovenci, gledano z zgodovinske razdalje, vse razloge, da smo ponosni na prehojeno pot. "Ampak kot ambiciozen narod si zastavljamo vprašanje, ali ne bi lahko bili boljši," meni. Sam prelomno spremembo, ki si jo Slovenija zasluži v prihodnosti, vidi v razmahu podjetništva. "V 33-letni zgodovini nekako tega nismo znali narediti ali pa morda tudi nismo hoteli. Na začetku, v devetdesetih letih smo se nekako zanesli, da s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bi šli v bolj prelomne spremembe. 33 let pozneje se kaže, da potrebujemo prelomne spremembe. Prej ko jih bomo dali pod streho, bolje bo," je poudaril Pahor.

Sorodna novica "Duh domoljubja še ni odšel iz Slovenije. Imamo samo eno domovino ... je raj na zemlji"

Čestitke Sloveniji tudi iz parlamentarnih strank

Na predvečer dneva državnosti so Sloveniji in njenim državljanom čestitke izrekli tudi v vodstvih parlamentarnih strank. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je ob robu ponedeljkove osrednje državne proslave čestital vsem, ki se "tega največjega praznika Slovencev veselijo z radostjo v srcu". Slovenska samostojnost je bila po njegovih besedah vrhunec hotenj po lastni državi v zgodovini slovenskega naroda. "Veliko sijajnih dogodkov imamo prej, vendar se noben ni iztekel v to končno dejanje in naša generacija je bila deležna te milosti in veseli smo, da ji pripada," je dejal.

Ob vprašanju sprave ter preseganja delitev med desnim in levim političnim polom pa je dejal, da ne gre za bipolarnost med levim in desnim polom, temveč za razliko med "tistimi, ki smo se za Slovenijo borili, in tistimi, ki jim nikoli ni bila intimna opcija". "Ta razlika oziroma razpoka je dobivala razne politične pospeške, ampak slovenska osamosvojitev je uspela in tudi tranzicija bo enkrat končana," je sklenil Janša.

"Slovenija je samostojna, tega ni možno zanikati. Muzeji se lahko ukinejo, prazniki tudi, ne more pa se zanikati slovenske osamosvojitve," je dejal Janez Janša. Foto: BoBo

Predsednik opozicijske stranke NSi Matej Tonin pa je poudaril, da je dan državnosti rojstni dan domovine, naše matere. Te vedno praznujemo skupaj, tudi če so bratje in sestre razdeljeni, je ponazoril. "Praznujemo stvari, ki nas povezujejo, ki nas družijo, naše razlike in slabe stvari poskušamo potisniti stran," je dejal. Obenem je ocenil, da bi bil že čas za dosego sprave, saj slednjo dosežejo vsi močni in povezani narodi, pokop mrtvih ne glede na stran, ki so ji pripadali, pa je civilizacijska norma. Ob prazniku Slovenije je državljanom še sporočil, da se je treba veseliti lepih stvari, videti predvsem dobro ter se osredotočiti na tisto, kar povezuje in združuje.

Podpredsednik koalicijske stranke SD in evropski poslanec Matjaž Nemec pa je poudaril, da smo lahko ponosni na lastno državo, ki je mednarodno uveljavljena in spoštovana. Tudi v Evropskem parlamentu lahko govorimo slovenski jezik in sooblikujemo ne samo slovensko, ampak tudi evropsko prihodnost, je spomnil. "Mogoče smo prva generacija, ki živimo to realnost in dajmo to realnost čuvati za otroke, ki prihajajo za nami," je poudaril. Tudi ponedeljkova osrednja država proslava je po njegovih besedah spomnila na izjemne talente v državi. Meni, da se državljani premalokrat spomnimo, kako lepo je imeti državo, za katero so se stoletja borile mnoge generacije. Prevečkrat smo zazrti v preteklost in premalo osredotočeni na prihodnost, je še ocenil in Sloveniji zaželel, da bi njeni državljani živeli v miru in spoštovanju.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko pa je državljanom zaželela, da bi se večkrat spomnili, zakaj smo se odločili za pot do samostojne države in kakšno je bilo leta 1991 sporočilo ljudi. Sama ocenjuje, da je bila to pot k miru, sobivanju, solidarnosti in spoštovanju.
Vmes se je zgodilo marsikaj, a smo hkrati tudi zgradili državo, ki ima mednarodni ugled in je suverena, je spomnila. "Želim si, da bi ponotranjili naše uspehe, vse kar imamo dobrega, se tudi večkrat pohvalili z uspehi naše države, športnikov, kulturnikov, umetnikov, znanstvenikov, podjetnikov, vseh, ki gradijo našo družbo," je poudarila Vrečko.

Politična sprava v državi pa bo po njeni oceni nastopila tisti trenutek, ko se ne bodo več zlorabljali zgodovinski dogodki za aktualno politično obračunavanje. "Mislim, da si tega želijo tudi ljudje, od politike želijo odgovorno držo in pogled v prihodnost," je sklenila.

Pred 33 leti je bila razglašena samostojna država Slovenija
Spomin na ključne trenutke osamosvojitve