Minister za javno upravo Franc Props. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Minister za javno upravo Franc Props. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Stavka na večini upravnih enot poteka ob sredah, vendar imajo ob tem uradne ure še najmanj na tri druge dneve, je minister za javno upravo Franc Props poudaril v ponedeljek na seji DZ-ja v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič iz SD-ja glede podaljševanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljena v času stavke za starejše voznike.

Poudaril je, da morajo sicer na upravnih enotah, če bi sicer lahko nastala gmotna škoda, vozniško ali prometno dovoljenje podaljšati kljub stavki. Hkrati je opomnil, da omenjena storitev sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti.

Na del poslankinega vprašanja, povezan z vprašanjem družinskih zdravnikov, ki specialistom medicine dela, prometa in športa tudi deset dni ne pošljejo kartotek v omenjenem postopku, je medtem odgovorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Po njenih besedah novela zakona o zdravniški službi v deveti točki prvega odstavka 1. člena določa, da mora zdravnik v času stavke izvajati tudi zdravstvene storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz zdravstvenega in drugih socialnih zavarovanj in drugih upravičenj, ki izhajajo iz varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Omenjena točka se po ministričinih besedah med drugim nanaša na opravljanje zdravstvenih storitev, potrebnih za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po ustavi ima namreč posameznik pravico do svobode gibanja, z vozniškim dovoljenjem pa jo lahko uresničuje.

Med zdravniško stavko so se v stiski znašli predvsem invalidi

Sorodna novica Čadež: V času stavke je brez vozniškega dovoljenja ostalo 30 invalidov, danes so pregledali zadnjega

Med osebami, ki so se v času zdravniške stavke znašle pred ovirami pri izdaji oziroma podaljšanju vozniškega dovoljenja, so bili februarja in marca v središču pozornosti invalidi, ki uporabljajo prilagojeno vozilo. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, kjer za osebe s statusom invalida opravljajo obvezne zdravniške preglede pred izdajo oziroma podaljšanjem vozniškega dovoljenja, so namreč obravnavali le paciente v starosti do 18 let in nad 65. letom.

Vendar se je zdravniški sindikat Fides sredi marca skupaj s stavkovnim zborom zdravnikov na URI Soča odločil, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo stavkovne aktivnosti, tako da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili tudi tisti, ki so stari od 18 do 65 let. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI Soča je tako 25. marca opravil pregled še zadnji od 30 pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje.