Stavka v zadnjem času poteka ob sredah. Foto: BoBo
Stavka v zadnjem času poteka ob sredah. Foto: BoBo

V sindikatu so po peti sredi, ko so zaposleni na skoraj vseh upravnih enotah stavkali, pred morebitno zaostritvijo stavke vladi postavili osemdnevni rok za uresničitev stavkovnih zahtev. S stavko opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih z nazivi na ministrstvih. Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka.

Sorodna novica Stavkajoči na upravnih enotah razmišljajo o zaostritvi stavke

Ministrstvu za javno upravo med drugim očitajo neprimeren odnos do stavkajočih, saj jih je na dan stavke zanimalo le, koliko uslužbencev stavka, koliko strank, ki so urejale nujne zadeve, so sprejeli in koliko so jih odklonili.
Vlado in ministrstvo pozivajo, naj pospeši pogajanja s sindikatom in v osmih dneh pripravi ustrezen predlog ter sklene stavkovni sporazum, v nasprotnem bodo stavko zaostrili oziroma jo nadaljevali do podpisa ustreznega stavkovnega sporazuma.

Ministrstvo: Pogajanja potekajo

Z ministrstva so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da pogajalski proces o reševanju stavkovnih zahtev poteka. Vladna stran je reprezentativnim sindikatom upravnih enot posredovala konkreten predlog, upoštevaje tudi javnofinančni okvir, pa tudi vzporedno potekajoča pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Ta sama po sebi s prevedbo po njihovih navedbah prinaša dodatne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev.

Ob tem so spomnili, da se je na začetku marca minister za javno upravo Franc Props na delovnem obisku sešel z načelniki upravnih enot, v tem mesecu pa potekajo redni delovni obiski predstavnikov ministrstva na upravnih enotah. Vlada je med drugim izdala uredbo o upravnem poslovanju, kar je prispevalo k učinkovitemu in hitrejšemu reševanju upravnih zadev in boljši organizaciji dela.

Ob tem poteka tudi informatizacija oz. digitalizacija postopkov na upravnih enotah, kjer so po navedbah ministrstva narejeni pomembni koraki k bolj digitalizirani javni upravi.

Za večjo digitalizacijo volilnih oziroma referendumskih procesov je bila pred dvema tednoma z več kot dvotretjinsko podporo sprejeta novela zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Ta s ciljem poenostavitve oddaje podpor na referendumu zagotavlja digitalizacijo procesov, s tem pa razbremenjuje zaposlene na upravnih enotah, so še zapisali na ministrstvu.