"Nekateri sndikati bodo nehali stavkati, nekateri imajo druge scenarije. Pogajanja z vlado pa se bodo nadaljevala," je zatrdil Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik vlade Janez Janša je že s samim odnosom do sindikatov pokazal, da mu ni do dogovora, zato nosi vso odgovornost.

Branimir Štrukelj
Protest
Na protestu pred vladno palačo in državnim zborom se je zbralo do 10.000 stavkajočih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Šolarji, otroci
Po podatkih Sviza je v šole in vrtce prišlo 3.686 otrok. Sindikati to razumejo kot podporo staršev stavki. Foto: BoBo
Javni uslužbenci stavkali drugič v zgodovini
Neuspešna pogajanja med vlado in sindikati
Štrukelj: Podpora je večja od pričakovane
Največja stavka javnega sektorja doslej
Odzivi na stavko

"Nekateri znaki jasno kažejo, da so državljani prepoznali, da gre za spopad za ohranitev socialne države, da je to polje odprto in je to jedro konflikta. Jasno so povedali, da želijo imeti državo, v kateri imajo ljudje enak dostop do izobrazbe in zdravstva. Tudi tisti, ki si tega ne bi mogli privoščiti," je dejal glavni tajnik Sviza Štrukelj, ki je zatrdil še, da vladi torej ni uspelo zasejati razkola med zasebnim in javnim sektorjem. Podpora stavki se je, po njegovih besedah, v zadnjih dneh še povečevala.

Vlada verjetno ne bo obravnavala predlogov
So se pa že danes pogajanja z vlado nadaljevala. A je koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja protestno zapustila pogajanja. "Vlada se dobesedno norčuje iz nas," je bil oster Štrukelj.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič pa je povedal, da je vladna stran prosila sindikalno, da svoj torkov predlog posreduje v pisni obliki. V torek so ga namreč na pogajanjih predstavili ustno.

"Zahtevali so nek banalen pisni predlog, ki so ga že zavrnili, ne razumem, zakaj zdaj zavlačujejo," je na to dejal Štrukelj. Po njegovem ima vlada težave. Sindikalni strani je prekipelo, ko je vladna stran rekla, da pisnega predloga sindikatov v četrtek na vladi najverjetneje ne bo mogoče obravnavati.

"Delo na UE Ljubljana stoji"
Predsednik sindikata državnih organov Drago Ščernjavič je dejal, da se je vlada zelo trudila, da bi razsekala stavko, a je bil odziv stavkajočih kljub temu zelo dober. Povedal je, da delo na Upravni enoti Ljubljana stoji, stavka okoli 10.000 ljudi.

Bojan Hribar, sekretar Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, je dejal, da se je od 50 zavodov, kjer ima sindikat svoje predstavnike, stavke udeležilo 45 zavodov, stavkalo je okoli 3.500 ljudi. Predsednik Pergama Matija Cevc je dejal, da ima njihov sindikat 25.000 zaposlenih, večinoma v zdravstvu, od tega je stavkalo okoli 18.000 delavcev. V UKC-ju Ljubljana so se stavki pridružili tudi številni zdravniki, ki niso člani njihovega sindikata.

Obisk vrtcev in šol majhen
Štrukelj je povedal, da je v vrtce in šole, kljub temu da so imeli starši to možnost, prišel zelo majhen odstotek otrok. Po podatkih Sviza je v šole in vrtce prišlo 3.686 otrok. Sindikati to razumejo kot podporo staršev stavki. Stavkalo je 85 odstotkov vseh (41.421 članov sindikata), ki jih zastopa Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Na delovnih mestih je bilo po Štrukljevih besedah 7.207 zaposlenih.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je pojasnil, da stavka okoli 15.000 od 18.000 članov sindikata. Dodal je, da je podpora stavki neverjetna, predvsem pri uporabnikih, ki so z razumevanjem sprejeli zmanjšan obseg dela.

Stavkali tudi zaposleni na MNZ-ju
Stavkajo tudi v najmanj 100 kulturnih ustanovah (muzeji, knijižnice, gledališča), vsi zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, razen ministra Vinka Gorenaka in generalnega direktorja policije Janka Gorška. Na protestu v Ljubljani je bilo po besedah Radivoja Uroseviča, predsednika Policijskega sindikata Slovenije okoli 300 policistov, večinoma tisti, ki so bili danes prosti. Policisti s stavko nadaljujejo.

Sindikalist David Švarc je dejal, da so stavkali tudi vsi poklicni gasilci, ki jih je v sloveniji med 700 in 800, in povedal, da v sindikatu še razmišljajo o tem, ali bodo stavko zaključili, ali jo nadaljujejo. "V stavko nismo šli, da bi povzročili škodo. Solidarni smo z vsemi," je povedal.

"Univerza se ukvarja z mišljenjem"
Stavkali so tudi pazniki (898 zaposlenih v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij), delavci v pravosodju, več kot 6.000 medicinskih sester in zaposleni na šestih fakultetah Univerze v Ljubljani. Predsednik neodvisnega sindikata delavcev Univerze v Ljubljani Tomaž Sajovic je izpostavil, da je univerza ena tistih ustanov, ki se ukvarja z mišljenjem. "Ne s produkcijo znanja, ampak z mišljenjem," je poudaril. Dejal je, da so zahteve, da bi se morala univerza, ki misli, prilagoditi trgu dela, nesprejemljivo. "Vlada se je odločila, da bo udarila po mišljenju," je dejal in dodal, da število stavkajočih ni tako bistveno. "Bistveno je, kako se ljudje počutijo. Občutje je revolucionarno. Univerza je na robu odpora," je zatrdil.

Novinarji RTV Slovenija se pridružujemo zahtevam sindikatov javnega sektorja, ki jih opredeljujejo kot stavkovne zahteve, in protestiramo zaradi dosedanjega ravnanja vodstva, medlega odziva Programskega in Nadzornega sveta RTV Slovenija ter namer Vlade Republike Slovenija, ki ogrožajo socialni položaj novinarjev ter slabšajo avtonomijo, upravno, finančno in uredniško neodvisnost RTV Slovenija.

Preberite:
Izjava zbora novinarjev RTV SLO


Težave na Ptuju, kjer je bila vlada
So pa predstavniki sindikatov poročali tudi o težavah pri izvedbi stavke. Posebej so izpostavili Ormož in Ptuj, kjer je bila na obisku vlada. Tam je bila stavka onemogočena v zdravstvenih zavodih, po podatkih sindikatov pa je župan v pismu šoli napovedal, da ne bo dal sredstev, ki jih mora izplačati po zakonu, če bodo učitelji stavkali. Pritiskov je torej nekaj bilo, ampak je bil Janša zagotovo najvplivnejši, ki je te pritiske na stavkajoče izvajal cel teden, je bil kritičen Štrukelj.

Pojasnil je, da bo o tem, ali bo stavka plačana ali ne, odločilo sodišče. "Če bo vlada odvzela ljudem plačilo, bomo sindikati vložili tožbe," je napovedal.

Predsednik vlade Janez Janša je že s samim odnosom do sindikatov pokazal, da mu ni do dogovora, zato nosi vso odgovornost.

Branimir Štrukelj
Javni uslužbenci stavkali drugič v zgodovini
Neuspešna pogajanja med vlado in sindikati
Štrukelj: Podpora je večja od pričakovane
Največja stavka javnega sektorja doslej
Odzivi na stavko