Nov petek, nov protest na Trgu republike. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Nov petek, nov protest na Trgu republike. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Znova množični protesti proti vladi

Tudi ta petek so se na ulicah nekaterih slovenskih mest zbrali protestniki, večinoma na kolesih, ki so izražali nestrinjanje s politiko vlade. Najbolj množični je bil tudi ta petek protest v Ljubljani. Osrednje prizorišče pa je bil znova Trg republike, ki so ga tudi tokrat policisti dodobra ogradili.

Okoli 19. ure se je trg začel počasi polniti s protivladnimi protestniki, ki so s sabo spet prinesli pisane transparente, na katerih so med drugim zapisali "Pada vlada", "Hočemo pošteno politiko", "Smrt korupciji, svoboda narodu", "Svoboda izražanja ni kaviar", "Lopovi gotOFi" ipd. Med protestniki je bilo opaziti tudi močno okoljevarstveno noto. Večkrat je bilo slišati glasno skandiranje "Lopovi", pa tudi klice "Janez, kje si?". Uro pozneje pa je celotni Trg republike parlamentu v znak protesta obrnil hrbet in s približno dvominutno "minuto tišine" izrazil nestrinjanje s početjem politike. V pogovoru z naključnimi protestniki so ti enotni, da mora vlada odstopiti, a stare "nedelujoče" si ne želijo nazaj, kot je dejal eden od njih za MMC. "Koga sploh lahko voliš," se je retorično vprašal v odgovor.

Ugibanja o številu protestnikov v Ljubljani so zelo različna, a enotno je mnenje, da je bilo "kolesarjev" tokrat na ulicah manj kot na preteklih protestih. So pa protestniki tudi nekoliko razširili krog kolesarjenja, je poročala STA.

Okoljevarstvena nota pred predsedniško palačo

Protestniki, ki jih najbolj moti poseganje vlade v delo okoljevarstvenih nevladnih organizacij, so že nekaj pred 19. uro pred predsedniško palačo na Prešernovi ulici v Ljubljani razvili 200 metrov dolg transparent z napisi: "Ščitimo dvoživke, a ne političnih", "Edini pravi sistem je ekosistem", "Divja Sava za vedno", "Podnebna pravičnost zdaj!" Kmalu zatem so skozi "špalir", kot so poimenovali postavitev transparentov, prikolesarili še preostali protestniki.

Znova kolesarski protest v Ljubljani

Kolesarjenje pred sedeži strank

Nekaj kolesarjev se je tokrat zbralo že ob 16. uri. Nestrinjanje z vladno politiko so izrazili pred sedeži koalicijskih strank. Enemu izmed protestnikov so policisti zaradi pisanja s kredo po pločniku izrekli globo.

Kot je razvidno s posnetkov, ki jih je eden izmed protestnikov objavil na družbenem omrežju Facebook, so protestniki koalicijske stranke pred njihovimi sedeži pozivali k odstopu. Pri tem je pred sedežem SMC-ja nastal manjši spor med protestnikom in policijo. Eden od policistov je protestnika zagrabil, v nadaljevanju postopka pa so mu policisti pojasnili, da je kršil 13. člen zakona o javnem redu in miru, "s katerim je prepovedano risanje in grafitiranje po tleh na javno dostopnih mestih". Protestnik je namreč s kredo pred vhod na sedež stranke SMC napisal: "Čas je za odstop!" Policisti so mu za to dejanje izrekli globo.

"Ob predajanju pisem smo ta poziv tudi zapisali s kredo na tla pred sedeže strank, ob tem smo ugotovili, da je očitno leta 2020 v Sloveniji pisanje s kredo po tleh kaznivo dejanje, zaradi katerega potencialno človeka lahko pridrži policija," je za TV Slovenija pojasnil udeleženec Jaša Jenull. "Edini zaključek je to, da v Sloveniji svoboda govora ni več zagotovljena in da je to samo še eden izmed razlogov, zakaj mora trenutna vlada čim prej odstopiti," je še dodal. Protestniki so nato odkolesarili še do sedežev strank DeSUS, NSi in SDS.

Protest se je začel na balkonih

Protesti so se začeli kot akcije z balkonov med epidemijo covida-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več različnih iniciativ in posameznikov.

Protestniki so do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti covidu-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje in omejevanja dela nevladnih okoljskih organizacij v protikoronski zakonodaji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kolesarila tudi druga slovenska mesta

Protesti na kolesih potekajo tudi v drugih slovenskih mestih, denimo v Mariboru, Celju in Lendavi. V središču Maribora se je po navedbah časopisa Večer na protestu zbralo več kot 600 ljudi.

Protest v Berlinu. Foto: Polona Fijavž
Protest v Berlinu. Foto: Polona Fijavž

Protest v Berlinu

Protest v Berlinu. Foto: Polona Fijavž
Protest v Berlinu. Foto: Polona Fijavž

Slovenskim "kolesarjem" so podporo danes izrekli tudi somišljeniki v nemški prestolnici Berlin. Kot so zapisali v vabilu na protest na spletnem družbenem omrežju Facebook, se "Slovenke in Slovenci v Berlinu ... pridružujemo protestnemu pozivu k odstopu vlade Janeza Janše".

Policisti ugotovili več kršitev in zasegli nekaj transparentov

Iz policije so sporočili, da se je v središču Ljubljane zbralo približno 2500 kolesarjev in pešcev. Policisti so udeležence javnega zbiranja opozarjali, da upoštevajo ukrepe določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni. Dogodek je tudi tokrat potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti, so pojasnili. Opravili so 43 postopkov ugotavljanja identitete, ugotovili 7 kršitev javnega reda in miru, eno kršitev zakona o javnih zbiranjih in 28 kršitev odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Zaseženih je bilo nekaj transparentov z neprimerno vsebino.