Foto: EPA
Foto: EPA

Več kot tri četrtine sodelujočih v raziskavi (76 odstotkov) v prihodnjih dneh ne namerava izkoristiti možnosti testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Ena tretjina od teh je odgovorila, da se s temi testi zagotovo ne bo testirala, 43 odstotkov pa, da bolj verjetno ne. Slaba četrtina pa bo to možnost izkoristila, od tega sedem odstotkov zagotovo.

Na vprašanje, koliko zaupajo v zanesljivost rezultatov hitrih antigenskih testov, ne glede na to, ali so že testirali ali pa še bodo uporabili to možnost testiranja, dobri dve tretjini anketirancev odgovarjata, da hitrim testom ne zaupajo. Od tega jim dobra četrtina "sploh ne zaupa", 43 odstotkov pa "bolj ne zaupa". Po drugi strani slaba tretjina prebivalcev hitrim testom zaupa, od tega jim le dva odstotka "zelo zaupa", 30 odstotkov pa jim "bolj zaupa".

Foto: Valicon
Foto: Valicon

V primerjavi z zadnjo raziskavo so tokrat opazili porast deleža anketirancev, ki jih skrbi dolgotrajnost razmer. Takšni sta trenutno dve tretjini anketirancev. Zaznali so tudi občutno več pesimizma glede razvoja dogodkov. Zadnji konec tedna je 71 odstotkov vprašanih odgovorilo, da menijo, da gredo stvari v povezavi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše, kar je 15 odstotnih točk več kot konec decembra.

Tokrat so tudi zaznali, da je delež tistih, ki ukrepe za gospodarstvo ocenjujejo kot bolj neustrezne, prvič presegel 40 odstotkov. Tudi sicer so protikoronski ukrepi ocenjeni bolj kritično. Pred dvema tednoma jih je kot bolj neustrezne ocenilo 42 odstotkov anketirancev, tokrat jih tako ocenjuje že slaba polovica (49 odstotkov).

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Padec zaupanja v vlado

Stopnja zaupanja v vlado pri sprejemanju odločitev in ukrepanju v povezavi z omejevanjem širjenja koronavirusa, ne glede na to, ali anketiranci podpirajo aktualno vlado Janeza Janše ali ne, se je še dodatno znižala. Delež tistih, ki vladi sploh ne zaupajo, je dosegel
41 odstotkov, kar je najvišji izmerjeni rezultat od avgusta lani.

Prvič, odkar Valicon izvaja omenjeno raziskavo, je tudi delež anketirancev, ki poznajo nekoga, ki je imel potrjeno okužbo z novim koronavirusom iz najožje okolice (nekdo doma ali pri sosedih), dosegel 40 odstotkov. Zaznali so tudi, da se je nekoliko znižal delež zaskrbljenih za lastno delovno mesto in je s slabimi osmimi odstotki tudi najnižji, odkar izvajajo raziskavo.

Foto: Valicon
Foto: Valicon
Foto: Valicon
Foto: Valicon

Cepila bi se polovica

Zadnjih nekaj tednov spremljajo tudi, kakšna je namera za cepljenje proti koronavirusu. Da so se že ali se še nameravajo cepiti, je tokrat odgovorila polovica anketirancev, natančneje 51 odstotkov, kar je malenkost več kot pred dvema tednoma.

Slaba polovica anketirancev se ne namerava cepiti, od tega se jih 26 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 23 odstotkov pa se jih zagotovo ne bo cepilo. Razmerje v korist nameri cepljenja se počasi, a stalno izboljšuje, so poudarili in spomnili, da je bilo razmerje ob prvi meritvi novembra lani 43:57.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Valicon je spletno raziskavo #Novanormalnost izvedel med 8. in 10. januarjem, v njej pa je sodelovalo 546 ljudi.