STA-jevci pri predsedniku Borutu Pahorju prejemajo državno odlikovanje red za zasluge. Foto: BoBo/Borut Živulović
STA-jevci pri predsedniku Borutu Pahorju prejemajo državno odlikovanje red za zasluge. Foto: BoBo/Borut Živulović

STA je red za zasluge prejel za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Republike Slovenije.
Agencija je namreč pred dnevi praznovala 30-letnico. Delovati je začela 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije, ko je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja. Od skromnih in zahtevnih začetkov se je STA v 30 letih razvil v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Ob obletnici pa je STA v negotovem položaju, saj mu vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

V utemeljitvi odlikovanja so se v predsednikovem uradu med drugim spomnili začetkov agencije, ki je nastala ob rojstvu države in tako postala tudi njena uradna pričevalka. "Slovenska tiskovna agencija in samostojna Republika Slovenija sta nerazdružljivi vrstnici. Rodili sta se v prelomnem trenutku, skupaj šli skozi pretrese osamosvajanja in skupaj odraščali. Obe sta nastali iz nuje in vznesenosti, zdaj pa obe vstopata v novo zrelostno obdobje. Tudi danes je verodostojnost informacij enako pomembna, kot je bila pred tridesetimi leti, zato sta vloga in odgovornost Slovenske tiskovne agencije še naprej nenadomestljivi," so navedli.

STA je sodoben agencijski servis

V 30 letih se je STA razvil v sodoben agencijski servis. V tem času se je Slovenija utrdila in razvila, mediji pa so se bistveno spreminjali. Spreminjal, rasel in prilagajal se je tudi STA, ob tem pa ohranil poslanstvo obveščanja tuje javnosti o dogajanju v Sloveniji, njen angleški servis pa je vodilni dnevnoinformativni vir v angleškem jeziku v Sloveniji.

Glede potreb domače javnosti pa je njen razvoj, kot so utemeljili, sledil oblikovanju slovenske družbe in medijev. Spremlja in poroča o vseh področjih življenja v Sloveniji od politike in gospodarstva do kulture, športa, znanosti, šolstva. Vsak dan objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku, z lokalnimi dopisništvi spremlja in opisuje dogajanje v lokalnih okoljih ter s tem povezuje Slovenijo. "Brez njenega dela bi prenekateri dogodki ostali nevidni in neznani," so še izpostavili.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Veselinovič: Ustavitev financiranja najtemnejša epizoda

Odlikovanje sta na današnji slovesnosti sprejela odgovorna urednica agencije Barbara Štrukelj in direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Ob prejemu nagrade je poudaril, da so avtonomne in institucionalno ter finančno neodvisne agencije zlati standard svobode medijev, demokracije in spoštovanja pravice do obveščenosti.

"Hitra, verodostojna in nemnenjska informacija, ki je osnovni produkt agencije, pa je zdaj – ko imamo informacij preveč, obveščeni pa smo vse slabše – še toliko bolj v javnem interesu. Ustavitev financiranja STA je zato nedvomno najtemnejša epizoda v zgodovini agencije, za katero upamo, da se bo končala s spoštovanjem obeh zakonov, ki urejata to področje, in razuma, ki bo končal našo agonijo," je pozval.

Ob obletnici je STA namreč v negotovem položaju, saj mu vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Predsednik države Borut Pahor je podelil državna odlikovanja red za zasluge. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik države Borut Pahor je podelil državna odlikovanja red za zasluge. Foto: BoBo/Borut Živulović

Nagrada tudi za RTV center Koper

Pahor je državna odlikovanja danes podelil tudi radijskemu in televizijskemu programu za italijansko narodno skupnost v okviru koprskega regionalnega centra Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in slovenskemu dopisništvu italijanske javne televizije RAI. Ta je odlikovanje prejel za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Radijski in televizijski program za italijansko narodno skupnost pa sta ob več kot 70-letni radijski in 50-letni televizijski tradiciji red za zasluge prejela za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v italijanščini, namenjenih italijanski narodni skupnosti v Sloveniji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Državna odlikovanja trem medijem