Kovačič opozarja, da vsi volivci niso dobili vabila na referendum, čeprav je bilo predčasno glasovanje že mogoče. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kovačič opozarja, da vsi volivci niso dobili vabila na referendum, čeprav je bilo predčasno glasovanje že mogoče. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kritičen je tako do medijev kot do ustavnega sodišča.
To še ni odločilo o njegovi pritožbi zaradi dodelitve 97.000 evrov iz proračunske rezerve za potrebe vladne strani. Vili Kovačič, pobudnik referenduma v okviru društva Davkoplačevalci se ne damo, je prepričan, da so bili s tem pobudniki postavljeni v neenakopraven položaj. Danes je pojasnil, da sami denarja niso dobili od nobene stranke in ga tudi niso želeli. Podatkov, koliko sredstev se je nabralo z SMS-sporočili, še nima. Sicer pa so po njegovih navedbah doslej zbrali približno 1.200 evrov, sam pa je iz svojih prihrankov prispeval 5.000 evrov.

Ker konec tedna nastopi molk pred nedeljskim referendumskim odločanjem, je Kovačič danes ugotavljal, da bo verjetno ustavno sodišče odločilo šele, ko bo referendum že mimo, kar je označil za "opravilno nesposobnost ustavnega sodišča". Sicer pa je bilo kršitev, povezanih z referendumom, po njegovih navedbah še več; na nekatere so že opozorili, po referendumu pa jih bodo zbrali v zaključno pritožbo.

Kot je med drugim opozoril Kovačič, še v dneh, ko je bilo že mogoče predčasno glasovanje, vsi volivci še niso dobili vabila na referendum, kar je huda kršitev, ki vpliva na udeležbo. Prav tako je bil kritičen do možnosti, ki so jih za predstavitev svojih stališč imeli v medijih, tako v javnih kot v zasebnih.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Blaž Babič, po čigar mnenju je bila kampanja nezakonita in protiustavna. Če zakon na referendumu ne bo zavrnjen, pa je ponudil svojo pomoč pri pisanju pobude za oceno ustavnosti zakona.

Kovačič in Babič sta bila pri tem kritična tudi do same referendumske ureditve. Babič, ki se je že z več pobudami obrnil na ustavno sodišče, je dejal, da je zbiranje podpisov za referendum na upravnih enotah, kot je predvideno, protiustavno. Prav tako sta problematizirala zahtevani kvorum za veljavnost odločitve na referendumu. Približno 300.000 volivcev, ki morajo priti na referendum in se izreči proti zakonu, je več, kot je volivcev vladnega SMC-ja, je dejal Babič. Kovačič pa je dodal, da takšen kvorum lahko dosežejo "le sindikati, politika, mafija in Cerkev".

Pred koncem referendumske kampanje
Pred koncem referendumske kampanje