Kovačič je volivce pozval k čim večji udeležbi na ponovljenem glasovanju o zakonu o drugem tiru. Foto: BoBo
Kovačič je volivce pozval k čim večji udeležbi na ponovljenem glasovanju o zakonu o drugem tiru. Foto: BoBo

Vili Kovačič je zato volivce pozval k čim večji udeležbi na ponovljenem glasovanju o zakonu o drugem tiru. Kritičen je bil do odločitve ustavnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pobudo, s katero si je prizadeval za združitev datuma s parlamentarnimi volitvami.

"To, da mi ustavno sodišče ni dalo možnosti doseganja kvoruma z volitvami, je za nas velika ovira," je poudaril in hkrati napovedal nadaljnji boj v kampanji.

Kovačič zagovarja alternativno različico projekta drugi tir, ki jo bodo v ponedeljek predstavili v prostorih državnega sveta. "Mi smo ne za drugi tir, ampak za dvojni tir po trikrat nižji ceni, ki bo dvakrat hitreje zgrajen in brez škode za ljudi in okolje," je ponovil.

Prav tako bi projekt, za kakršnega se zavzema Kovačič, gradili brez Madžarov. "Mi smo sposobni drugi tir financirati sami. Zdaj se hvalijo z visoko gospodarsko rastjo, naj nekaj tega denarja namenijo drugemu tiru," je dejal.

Projekt, kakršnega je zastavila vlada, po njegovem prepričanju uveljavlja sistemsko korupcijo na dolgi rok. "Cerar je naivno pričakoval, da tega ne bomo opazili," je bil oster in poudaril, da je prav to največja prevara. Kovačič se v tokratni kampanji veseli neposrednega soočenja s premierjem, ki opravlja tekoče posle, Mirom Cerarjem. Ta bo sicer projekt zagovarjal kot predsednik SMC-ja.

"Zahtevam pošten referendum, enakopravno pozicijo z drugo stranjo in potem bo vse v redu," je sklenil Kovačič.

Vili Kovačič ob začetku referendumske kampanje
Vili Kovačič ob začetku referendumske kampanje