Stranka SMC je po Lebnovih besedah za projekt naredila več kot katera koli stranka prej. Foto: BoBo
Stranka SMC je po Lebnovih besedah za projekt naredila več kot katera koli stranka prej. Foto: BoBo

Stranka SMC je po Lebnovih besedah za projekt naredila več kot katera koli stranka v 20 letih prej. "Mi smo zdaj na točki, da lahko začnemo s pripravljalnimi deli, in ravno to je kamen spotike za Kovačiča in neposredno SDS, ki je pomagal zbirati podpise, in se na vse kriplje trudijo, da s projektom ne začnemo," je bil kritičen.

Leben napovedi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, da bo spet razveljavil referendum, če bo to treba, ocenjuje kot zelo škodljive. "Vemo, da nam je komisija že zamrznila 109 milijonov evrov. V SMC-ju računamo, da bo v nedeljo rezultat referenduma pozitiven, da bomo lahko šli s projektom naprej in naslednji teden nadaljevali pogovore v Bruslju," je pojasnil.

Leben: Podjetje 2TDK ni pralnica denarja
Zavrnil je tudi očitke nasprotnikov zakona, ki v podjetju 2TDK vidijo pralnico denarja. Poudaril je, da so bili na t. i. blending razpisu, na katerem je Slovenija za drugi tir pridobila omenjenih 109 milijonov evrov, najbolje ocenjeni projekti, ki so jih na razpis prijavila projektna podjetja.

"Gre za nov pristop financiranja, ki ga uveljavlja Evropa, da lahko z mešanjem finančnih virov razbremenimo državni proračun," je pojasnil. Nova vlada lahko po njegovih besedah obremeni proračun, ampak takrat bomo morali zmanjšati vlaganja v preostale infrastrukturne in tudi druge projekte, je dodal.

Cerar: Drugi tir je nujen
Predsednik stranke Miro Cerar je ponovil, da je zakon pomemben, ker drugi tir nujno potrebujemo. "Potrebuje ga Luka Koper, potrebujejo ga Slovenske železnice, potrebuje ga slovensko gospodarstvo," je izpostavil ob obisku Zdravstvenega doma Adolfa Drolca v Mariboru.

Prvak največje parlamentarne stranke je poudaril, da bomo z drugim tirom več tovora premaknili s cest na vlake, kar bo okoljevarstveno bolje in bomo "imeli še bolj zeleno Slovenijo". Cerar je opozoril, da nas bodo transportni tokovi zaobšli, če ne bomo začeli graditi, kar bi po njegovih besedah pomenilo zaton Luke Koper. "To ni tisto, kar bi si smeli želeti za prihodnje generacije," je dodal.