Septembrskega referenduma se je udeležilo le 20 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Septembrskega referenduma se je udeležilo le 20 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Opolnoči se začenja volilni molk

Referendumska kampanja je drugič pričakovano potekala precej manj burno. Nasprotniki in zagovorniki zakona o drugem tiru pa so se, tako pred septembrskim referendumom kot tudi pred tokratnim, strinjali le v eni točki, in sicer da Slovenija drugi tir potrebuje.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič in drugi nasprotniki zakona so tudi tokrat opozarjali na neekonomičnost projekta in na vlogo Madžarov. Zagovorniki zakona, s SMC-jem in Mirom Cerarjem na čelu, pa so jim odgovarjali, da je finančni načrt projekta, ki znaša 961 milijonov evrov, pregleden in z vstopom investitorja razbremenjuje davkoplačevalce. V Madžarski tako vidijo pomembnega partnerja, ki bo v Luko Koper pripeljal promet.

Druga kampanja manj glasna
Omenjena stališča obeh strani smo v tokratni kampanji slišali manj glasno in manj pogosto kot v prvi. Zagotovo je razlog mogoče poiskati v dejstvu, da so se politične stranke morale ukvarjati s kandidatnimi listami za parlamentarne volitve. Referendumsko kampanjo za drugi tir, kot ugotavlja direktorica Mediane Janja Božič Marolt, je le malokdo izkoristil kot kampanjo za državnozborske volitve: "Doslej se nič nikjer ne kaže, da bi se ali eni ali drugi, torej pobudniki oziroma nasprotniki referenduma, pojavljali z intenzivno komunikacijo, na osnovi katere bi se volivci tudi kasneje na parlamentarnih volitvah opredeljevali."

Še nižja udeležba?
Prav tako ni pričakovati, da bi v nedeljo prav veliko volivk in volivcev odšlo na volišča, že prvič jih je prišlo le 20 odstotkov, večina njih je zakon o drugem tiru podprla. "Dejstvo je, da je bil že prvi referendum o drugem tiru izjemno nizko obiskan in ta hip se ne pričakuje višja udeležba, kvečjemu nižja," dodaja Božič Maroltova.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič nenehno poudarja, da bo naredil vse, da zakon o drugem tiru ne bo uveljavljen, pričakuje tudi, da bo nova oblast po parlamentarnih volitvah projekt zastavila drugače.

Opolnoči se začenja volilni molk