Sklep o novem datumu referenduma bo Državna volilna komisija potrjevala v torek. Foto: BoBo
Sklep o novem datumu referenduma bo Državna volilna komisija potrjevala v torek. Foto: BoBo

Državna volilna komisija bo o novem datumu referenduma za glasovanje o drugem tiru odločala na torkovi seji. Za dan, s katerim začnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo ponovnega glasovanja na referendumu, pa komisija v sklepu predlaga ponedeljek, 2. april.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 8. maja 2017?"

Sodba v zadevi drugi tir je bila spisana v petek in takoj poslana naprej. Ustavno sodišče je Državni volilni komisiji na voljo dalo le dva dni časa, da določi datum vnovičnega glasovanja.

O zakonu o drugem tiru bomo torej ponovno glasovali manj kot leto po prvem referendumu, ki je bil izpeljan 24. septembra lani. Takrat se ga je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon o drugem tiru je podprlo 53,47 odstotka udeležencev, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel tako zaradi prenizke udeležbe kot tudi zaradi izida.

Že dan po glasovanju se je Vili Kovačič, ki je bil med predlagatelji referenduma, pritožil na vrhovnem sodišču, saj je menil, da referendumska kampanja ni potekala pošteno, kar je vplivalo na izid. Vrhovno sodišče je Kovačiču ugodilo in izid referenduma o zakonu o drugem tiru razveljavilo in DVK-ju naložilo razpis novega.

Za projekt drugega tira, ki ga je vlada v odstopu načrtovala ves mandat, so že bila odobrena evropska sredstva. Ta teden naj bi se začela pripravljalna dela, Evropska komisija pa je prejšnji teden potrdila vse potrebno v povezavi s 44 milijoni evrov za pripravljalna dela, medtem ko je preostalih 109 milijonov evrov sredstev EU-ja zamrznjenih do izida novega referenduma.