Zapletom za borih 27 km železniške proge ni videti konca. Foto: BoBo
Zapletom za borih 27 km železniške proge ni videti konca. Foto: BoBo

Dan za tem, ko je Državna volilna komisija za vnovični referendum določila 13. maj, se je Kovačič znova obrnil na vrhovno in ustavno sodišče, saj je prepričan, da bi lahko referendum izvedli skupaj z volitvami in bi tako glasovalo več ljudi.

Kot je povedal predsednik Državne volilne komisije Dušan Vučko, vrhovno sodišče ni dovolilo pritožbe in tudi ni odločalo o predlogu za začasne odredbe. "Če bo ustavno sodišče morebiti poseglo s svojo odločbo o zadržanju teh rokov, bomo pa morali spoštovati odločbo ustavnega sodišča, kot jo vedno," je povedal Vučko za TV Slovenija.

Roki za izvedbo referendumskih opravil bodo tako nemoteno začeli teči v torek, ponovno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru pa bo 13. maja.

Vsi, ki bodo želeli vstopiti v referendumsko kampanjo, se lahko do 17. aprila prijavijo kot organizator kampanje in odprejo poseben transakcijski račun.

Vlada je napovedala, da v kampanji ne bo sodelovala, Miro Cerar pa je pojasnil, da ne morejo hkrati zagovarjati nasprotnih stališč, kot je naložilo ustavno sodišče.

Referenduma, ki je potekal 24. septembra, se je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Začetek priprav na referendum o Drugem tiru
Začetek priprav na referendum o Drugem tiru