Zagovorniki novele po besedah Jerajeve govorijo o ljubezni,
Zagovorniki novele po besedah Jerajeve govorijo o ljubezni, "a so polni sovraštva, grozijo, žalijo in napadajo nasprotnike zakona na edinem soočenju na RTV Slovenija". Foto: MMC RTV SLO

Predsednica ženskega odbora SDS-a Alenka Jeraj je referendumsko kampanjo označila za umazano, hkrati pa je precej kritična do medijev, opredeljenih družbenih organizacij in tudi do predsednika republike Boruta Pahorja.

Tri interesne organizacije SDS-a so državljane pozvale, naj v nedeljo glasujejo proti vladi, ki po njihovem mnenju med drugim eksperimentira z otroki in našo prihodnostjo, ter proti redefiniciji družine in zakonske zveze.

Jerajeva je spomnila na napoved premierja Mira Cerarja, da bo tak zakon podprl, le če bo zanj družbeno soglasje. SMC pa je novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih podprl brez soglasja. Enako nekorektno po mnenju Jerajeve ravna Pahor. "Namesto da bi državljane povabil na referendum kot najvišjo obliko demokracije in jim dopustil, da glasujejo v skladu s svojim prepričanjem, jim vsiljuje svoje mnenje," je dejala.

Večina medijev naj bi zavajala
Zagovorniki novele po njenih besedah govorijo o ljubezni, "a so polni sovraštva, grozijo, žalijo in napadajo nasprotnike zakona na edinem soočenju na RTV Slovenija". Večina medijev po mnenju Jerajeve s podporo zakonu vpliva na volivce in zavaja, češ da zakon "ne prinaša tistega, kar v resnici prinaša - posvojitve, nadomestno materinstvo in v šole teorijo spola, po kateri bodo otroke spodbujali v homoseksualnost in spreminjanje spola".

Pozvala je tudi k odgovoru, katere pravice so kršene istospolnim partnerjem. Zakonska zveza ni človekova pravica, otrok tudi ne, pravico do partnerske zveze jim daje zakon o registraciji partnerske skupnosti, ki ureja tudi druge pravice, je menila Jerajeva, in trditev, da ni urejena pravica dedovanja, označila za laž. Po njenih besedah je istospolnim parom že deset let omogočena sklenitev zveze, a jih je bilo sklenjenih le 130.

Podmladek SDS-a je po besedah generalnega sekretarja Mateja Zorka zmotilo, da se je Študentska organizacija Slovenije v kampanji opredelila za eno stran, čeprav je članstvo v njej obvezno in bi morala zastopati interese vseh študentov.

Predsednik kluba seniork in seniorjev Zvonko Zinrajh pa meni, da novela pomeni korak nazaj. Misel Rousseauja, da je korak k naravi korak naprej, po njegovem mnenju potrebujemo tudi ob posegih v družino.