V Delu menijo, da je na nedeljskem referendumu realno pričakovati okoli 30-odstotno volilno udeležbo. Foto: BoBo
V Delu menijo, da je na nedeljskem referendumu realno pričakovati okoli 30-odstotno volilno udeležbo. Foto: BoBo

Zadnja Delova anketa pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih razkriva, da je med tistimi, ki bi se odpravili na volišča, malenkost več nasprotnikov zakona kot njegovih podpornikov. Med tistimi, ki bi se zagotovo udeležili referenduma, je 47 odstotkov nasprotnikov izenačitve pravic, 45 odstotkov jih zakon podpira, osem odstotkov pa je še neopredeljenih.

Izenačitev pravic istospolnih s heterospolnimi pari podpira 43 odstotkov anketirancev, novembra jih je podpiralo 42 odstotkov. Izenačitve ne podpira 40 odstotkov vprašanih, novembra je bilo takšnih 41 odstotkov. Neopredeljenih pa je bilo v obeh mesecih 17 odstotkov vprašanih. Vendar pa zakon na referendumu ne bi dobil podpore, ker štejejo le glasovi volivcev, ki bi se referenduma res udeležili.

Ob upoštevanju anketirancev, ki se bodo referenduma zanesljivo udeležili, bi bil zakon zavrnjen. Razlika je minimalna, zato lahko v nedeljo pričakujemo tesen izid, pa tudi, da so nasprotniki zakona bolj motivirani za odhod na volišča kot njegovi zagovorniki. Volilne udeležbe ni mogoče napovedati, v anketi je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se bo referenduma zagotovo udeležilo.

V Delu pa zaradi dolgoletnih izkušenj pri merjenju razpoloženja volivcev pred referendumskim odločanjem sklepajo, da je volilna udeležba, ki bi bila skoraj 43 odstotkov, malo verjetna. Zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku 25. marca 2012 se je udeležilo 30,31 odstotka vseh volivcev. Zato je na nedeljskem referendumu bolj realno pričakovati okoli 30-odstotno volilno udeležbo.

Najbolj zainteresirani volivci ZL-ja in NSi-ja
Motiviranost za odhod na volišča po strankarskih preferencah kaže, da so "močno nadpovprečno" motivirani privrženci ZL-ja in NSi-ja. Kar 74 odstotkov oziroma 72 odstotkov podpornikov teh dveh strank, se je izreklo, da se bodo udeležili referenduma. Nadpovprečno motivirani volivci so tudi podporniki SDS-a in SD-ja, podpovprečno pa volivci SMC-ja. Referenduma se nameravajo udeležiti zlasti prebivalci z visokošolsko izobrazbo, prebivalci manjših mest in ženske.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 oseb naredil Delo Stik.