Sodeč po anketi agencije Ninamedia, bi bil zakon zavrnjen, saj bi po napovedanih izidih večinski
Sodeč po anketi agencije Ninamedia, bi bil zakon zavrnjen, saj bi po napovedanih izidih večinski "proti" presegel predpisani kvorum 343 tisoč glasov. Foto: MMC RTV SLO
anketa
Po podatkih telefonske ankete naj bi se nedeljskega referenduma zagotovo udeležilo 45,8 odstotka volilnih upravičencev. Foto: MMC RTV SLO
Anketa pred nedeljskim referendumom

Anketa je razkrila, da se bo referenduma v nedeljo zagotovo udeležilo 45,8 odstotka volilnih upravičencev, 25,2 odstotka pa jih na volišča zagotovo ne bo odšlo. 16,9 odstotka volivk in volivcev se bolj nagiba k možnosti, da bodo na volišča v nedeljo vseeno odšli, medtem pa je 12,1 odstotka že skoraj prepričanih, da se referenduma ne bodo udeležili.

Med tistimi, ki udeležbe na nedeljskem referendumu niso popolnoma izključili, jih 38,3 odstotka podpira zakon, 49,5 odstotka mu nasprotuje, 12,2 odstotka je še neopredeljenih.

Razlika med podporniki referenduma in predlagatelji novele zakona je minimalna, vendar kaže, da so nasprotniki novele zakona bolj motivirani za odhod na volišča. Med tistimi, ki bi se zagotovo udeležili referenduma, je namreč kar 55,5 odstotka nasprotnikov izenačitve pravic istospolnih s heterospolnimi pari.

Noveli zakona najbolj nasprotujejo podporniki SDS-a
Najvišjo volilno udeležbo napovedujejo privrženci NSi-ja, na volišča naj bi jih odšlo kar 83,9 odstotka, z 72,1 odstotka naj bi bili po izidih ankete močno zastopani tudi podporniki SDS-a.

Zakonu po ugotovitvah Ninamedie izrazito nasprotujejo moški, najstarejši, najmanj izobraženi in nekaj več kot polovica prebivalcev ruralnih okolij. Med podporniki parlamentarnih strank so zakonu najmanj naklonjeni volivci SDS-a in NSi-ja. Kar 87 odstotkov oziroma 85 odstotkov podpornikov teh dveh strank zakona ne podpira. Veliko nasprotovanje zakonu, kar 71 odstotkov, vlada tudi med volivci DeSUS-a, čeprav stranka novelo zakona podpira.

Podpora mladih
Izenačitev pravic večinsko podpirajo anketiranci, stari od 18 do 30 let, najbolj izobraženi, prebivalci urbanih okolij ter podporniki strank ZL in SD. S sprejetjem novele zakona se strinja tudi 47 odstotkov tistih, ki se referenduma ne bodo udeležili.

Ninamedia je anketo opravila med 14. in 17. decembrom na vzorcu 700 ljudi.

Anketa pred nedeljskim referendumom