Aleš Primc je bil takoj po zaprtju volišč optimističen in napovedal 35-odstotno udeležbo. Foto: BoBo
Aleš Primc je bil takoj po zaprtju volišč optimističen in napovedal 35-odstotno udeležbo. Foto: BoBo
false
Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec kot prvopodpisani pod novelo zakona izida referenduma ne jemlje kot oseben poraz, ker po njegovih besedah tudi ne gre za osebno vprašanje, pač pa je govor o tem, v kakšni družbi želimo živeti. Foto: BoBo
Odzivi po referendumu
Referendumsko glasovanje in odzivi

Aleš Primc je tudi napovedal, da bodo v gibanju za pravice otrok in družin v roku enega meseca predlagali zakon, s katerim se bodo izenačile vse ekonomske in socialne pravice, ki jih istospolni v Sloveniji še nimajo izenačenih.

Hkrati je napovedal tudi vstop v politiko. "Napovedal sem, da si po petnajstih letih dela v civilni družbi in treh referendumih ne predstavljam, da se bom do smrti z referendumi ukvarjal vsako leto. Treba je vstopiti v politični prostor, tam, kjer se dogajajo nepravilnosti in sprejemajo slabe odločitve," je dejal.

Kar zadeva morebitno ustanovitev nove stranke, je pojasnil, da bodo nadaljevali gibanje za pravice otrok in družin. "Kaj pa bomo naredili pred volitvami, ali se jih bomo udeležili kot stranka ali gibanje, bomo še videli," je dejal.

Sopredlagateljica referenduma Metka Zevnik povedala, da je najbolj srečna v imenu naših otrok, za katere so se trudili. "Človek naj na papir ne piše nenaravnih zakonov, to velja že od rimskega prava dalje," je opozorila. Poudarila je, da je treba urediti socialno-ekonomski status istospolnih skupnosti, vendar po njenem mnenju zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih za to ni ustrezen, saj je namenjen "možu in ženi".

ZL izida ne jemlje kot poraz
"V ZL-ju ne jemljemo tega kot poraz, temveč kot izziv za naprej," je po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi, ki jo je predlagala Združena levica, povedala poslanka ZL-ja Violeta Tomić.

"Na spletni strani 24kul so najavili, da je naslednji korak prepoved abortusa. Ne smemo se ustaviti, ker so bile človekove pravice izborjene, nobene niso bile podarjene. Če bomo dovolili, da jih teptajo in jemljejo že priborjene ter ne dovolijo nobenih novih, potem smo kot človeštvo, Evropa in Slovenija res na slabem. Takšno je stanje in tudi mi smo videli, kje smo," je povedala Tomičeva.

Na vprašanje, ali bodo vložili nov zakon, je Tomičeva odgovorila, da bodo najprej razmislili. Po besedah poslanca ZL-ja Mateja T. Vatovca je bila rešitev v zavrnjenem zakonu optimalna. S tem je odgovoril na vprašanje, ali je sploh mogoče napisati tak zakon, ki bi zadovoljil obe strani.

V ZL-ju izid sprejemajo, a se po besedah Vatovca odpira novo poglavje za stranko, ki je v programu navedla, da se bori za odpravo vseh vrst vseh neenakopravnosti in neenakosti. "To je točka, ki jo moramo razrešiti. Nedopustno je, da se naprej diskriminira manjšina, zato je potrebno, da se še naprej borimo zanjo," je še poudaril Vatovec.

Čestitke "normalni Sloveniji"
Predsednik največje opozicijske stranke SDS-a Janez Janša je na Twitterju zapisal: "Čestitke, normalna Slovenija. Čestitke, Aleš Primc. Stati in obstati ... In zmagati!" Predsednik sveta SDS-a France Cukjati zavrnitev novele zakona o zakonski zvezi pripisuje temu, "da so ljudje spoznali, da si ne pustijo rušiti vrednot, ki so večini svete, to so družina, očetovstvo in materinstvo". Upa, da je bil izid referenduma dovolj močan signal vladi, da podobnih rešitev v prihodnje ne bo predlagala.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da gre za velik poraz za vlado Mira Cerarja, saj je ta imela o tej problematiki v proceduri svoj zakon, ki pa ga je umaknila, in podprla zakon Združene levice ter ga sprejela po skrajšanem postopku.

"Temu smo v NSi-ju že od vsega začetka ostro nasprotovali. Pričakujem, da bomo zdaj dostojno uredili pravni in socialni status vsem istospolno usmerjenim parom," je zapisala in dodala, da upa, da ne bo potreben še tretji referendum.

"V Sloveniji se moramo bolj posvetiti resnim težavam, kot so demografska slika, zaposlitve mladih, okrevanje gospodarstva, ob tem pa vsekakor rešiti tudi socialni in pravni status za istospolne osebe, a na način, da bo ta sprejemljiv za vse," meni Novakova.

Razočarana koalicija
V DeSUS-u ob zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu obžalujejo, da se Slovenci "še niso odločili za enakopravnost". Zdi se jim, da je izid, ki pa ga je treba spoštovati, korak nazaj. A se bo to vprašanje zagotovo še odprlo. "Čez eno leto se bo verjetno spet vse ponovno začelo," še menijo v stranki DeSUS, ki je bila sicer o sami vsebini zakona neenotna.

Poslanec SMC-ja Saša Tabaković je povedal, da se bodo v stranki "še naprej borili za družbo, ki vključuje in ne izključuje". Opozarja, da so bile vse človekove pravice priborjene sčasoma, zato tudi današnji referendum razume kot eno etapo v tem boju. "Zato tega dne ne bi označil kot preveč žalostnega ali tragičnega. Mislim, da je za neke določene družbene spremembe v prihodnosti še vedno čas," je dejal.

Glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič meni, da težava v družbi še vedno ostaja, zato se mora boj za pravice nadaljevati. Po njegovem mnenju je treba doseči kompromis v družbi, ki bo vsem zagotavljal enake pravice. Ob tem je napovedal nov predlog zakona in to, da bodo poskušali v družbi doseči enakopravnost za vse.

Zahvala slovenskih škofov
Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan se je zahvalil vsem, ki so se na referendumu zavzeli za vrednoto družine in pravice otrok. "Posebna zahvala gre vsem družinskim organizacijam in gibanjem v Sloveniji, ki so v javnosti tehtno predstavili argumente o neprimernosti redefinicije zakonske zveze in se zavzeli za vrednoto družine. Obenem izražam zahvalo vsem vernikom in cerkvenim gibanjem za vso molitveno in duhovno podporo," je zapisal.

V zakonski zvezi ne sme biti diskriminacije
V organizaciji Amnesty International Slovenije so poudarili, da je 13 evropskih držav že uzakonilo istospolne poroke in da je istospolnim treba omogočiti "sklepanje zakonske zveze, da bi lahko v celoti uživali človekove pravice brez diskriminacije - tako kot pari nasprotnega spola". "Nobenega objektivnega razloga ni, da bi se jim odrekala sklenitev civilne zakonske zveze," so zapisali. Navajajo še, da sta spolna usmerjenost in spolna identiteta pripoznani kot okoliščini, na podlagi katerih se ne sme diskriminirati.

Odzivi po referendumu
Referendumsko glasovanje in odzivi