Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nagovarjanje volivcev se bo končalo danes opolnoči z nastopom volilnega molka, med katerim je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Za kršitve so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja kampanje pa do 3000 evrov.

Na referendumih je bilo že mogoče oddati glas predčasno, in sicer od torka do četrtka. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je v prvih dveh dneh predčasno glasovalo 2,55 odstotka volilnih upravičencev. V četrtek se je glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležilo 23.123 volivk in volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh volilnih upravičencev. V vseh treh dneh predčasnega glasovanja je glas oddalo 66.341 volivk in volivcev oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Okrajne volilne komisije sicer za zdaj sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi.

Glasovanje na referendumih bo sicer potekalo v nedeljo od 7. do 19. ure, ko bo v Sloveniji odprtih 2999 volišč in še 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi v tujini, nekateri pa lahko izpolnjene glasovnice pošljejo po pošti.

Proti uveljavitvi mora glasovati 338.869 volivcev

Zakoni bodo na referendumih zavrnjeni, če bo proti njim glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, in če bo obenem proti glasovala najmanj petina vseh volivcev. Glede na podatke o številu volivcev na dan 11. novembra mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Uradni izidi šele januarja

Delni neuradni izidi z volišč po Sloveniji bodo znani že v nedeljo. Volilni odbori bodo najprej prešteli in vnesli izide za en zakon, praviloma bo to zakon o vladi, saj bodo šli po vrstnem redu, glede na to, kateri zakon je bil prej sprejet. Delne izide lahko torej pričakujemo opolnoči.

Dan pozneje bodo ugotavljali izid po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še po pošti iz tujine. Uradni izid referenduma bo glede na rokovnik Državne volilne komisije predvidoma znan šele januarja, saj morajo zaradi ugotavljanja kvoruma ugotoviti še število volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do konca glasovanja.

Udeležba na predčasnem glasovanju na referendumih