Tri glasovnice za tri referendume o treh zakonih. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Tri glasovnice za tri referendume o treh zakonih. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Po podatkih Državne volilne komisije, ki še niso dokončni, je na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 42 odstotkov volivcev: o zakonu o vladi je glasovalo 42,05 % volivcev, glede novele zakona o o dolgotrajni oskrbi je glasovnice oddalo 42,06 % volivcev, na referendumu o zakonu o RTV Slovenija pa 42,09 odstotka.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je bila volilna udeležba 46,46-odstotna, so navedli na DVK-ju.

Udeležba na referendumih je bila tako nekolika nižja kot na lanskem referendumu o vodah, a je na volišča vendarle prišlo več volivcev kot na večini dosedanjih referendumov.

Udeležba najvišja v volilnih enotah Ljubljana Bežigrad in center, najnižja v enoti Ptuj

Največ volivcev je na volišča prišlo v volilnih enotah Ljubljana Bežigrad (46 %) in Ljubljana center (46 %), najmanj pa v volilni enoti Ptuj (približno 36 odstotkov). Volilna udeležba je sicer za nekaj desetink odstotka nihala glede na zakon, o katerem so volivci odločali.

Glede sprememb zakona o vladi in sprememb zakona o RTV Slovenija je največ volivcev glasovnico oddalo v volilni enoti Ljubljana Bežigrad (46,72 % in 46,88 %), medtem ko je o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi glasovalo največ volivcev v volilni enoti Ljubljana center (46,8 %). Najmanj volivcev je na volišča prišlo v volilni enoti Ptuj, kjer je glede zakona o vladi glasovalo 36,11 odstotka volivcev, glede sprememb zakona o RTV-ju in dolgotrajni oskrbi pa 36,13 odstotka.

1,7 milijona volilnih upravičencev

Na referendumih je imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da se izreče o uveljavitvi omenjenih zakonov, kot jih je sprejel državni zbor.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Referendumsko odločanje je potekalo na 2999 voliščih in 88 t. i. voliščih omnia, namenjenih glasovanju zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini so lahko glas oddali na enem od 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Na predčasnem glasovanju je v torek, sredo in četrtek že glasovalo 3,91 odstotka oziroma nekaj več kot 66.300 volivcev.

Vsak volivec se je sam odločil, ali glasuje na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh.

Delni izidi referendumov

Uradni izidi januarja

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Uradni izidi referendumov bodo predvidoma znani šele januarja. Zaradi ugotavljanja kvoruma bo namreč ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja. To bo glede na rokovnik referendumskih opravil 14. januarja, DVK pa bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejel najpozneje 24. januarja.

Reportaža z volišča v občini Cankova

Prijave kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba inšpektorata

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je veljal do zaprtja volišč, prejela 32 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava 10, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družbenih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 22 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Kot so navedli za primerjavo, so v času volilnega molka na lanskem zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vodah skupno prejeli 104 obvestila, na podlagi katerih so uvedli 27 postopkov o prekršku, so dodali.