Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija sta po mnenju Žige Turka dva ključna problema. Prvi je sprejemanje zakona po nujnem postopku, saj se tako sprejemajo le zakoni, ki so nujni za delovanje ali obrambo države, zakon o RTV Slovenija pa ne sodi v nobeno izmed teh kategorij, je pojasnil.

Drugi problem vidi v tem, da se pretvarja, da je bistvo zakona v vsebini in tem, kakšne organe upravljanja se postavlja na RTV-ju. Sam meni, da je bistvo povsem drugje, da prenehajo mandati vseh organov upravljanja in nadzora, torej programskega sveta, nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije. To je bil po njegovem mnenju tudi razlog, da je vladna koalicija sprejela ta zakon. Prepričan je, da je zavrnitev zakona pomembna tudi zato, da bo RTV Slovenija kritičen do vlade tudi takrat, ko ta vlada ni desno usmerjena.

Janez Remškar je prepričan, da je novela zakona o dolgotrajni oskrbi popolnoma nesprejemljiva. Dejal je, da bodo volivci z glasovanjem proti noveli pripomogli k uveljavitvi zakona, ki je bil sprejet decembra 2021. "S tem zakonom bomo končno prekinili kalvarijo vseh, tistih, ki so v domovih za ostarele in ki imajo neustrezno oskrbo, in tudi tistih, ki želijo in imajo možnost oskrbe na domu. Skratka, realizirali bomo tisto, na kar nas Evropa opozarja praktično deset let," je povedal. Geslo sedanje vlade "za varno starost" pa je označil za ukano.

Da naj volivci na referendumu glasujejo proti spremembi zakona o vladi, je poudaril Aleš Hojs. Omenjeni zakon sicer po njegovih besedah ni tako pomemben kot zakona o dolgotrajni oskrbi in o RTV, vendar bo kljub temu vplival na javnost, predvsem finančno. Da sprememba zakona ne bo imela finančnih posledic, kar trdi vlada, po njegovem ne drži. Pri tem je opozoril, da predlagano število ministrstev ne sledi splošnemu številu ministrstev v drugih državah, in dodal, da je predlagana delitev ministrstev nelogična in v ničemer ne bodo pripomogla k boljšemu delovanju vlade. "Novih ministrstev ne želijo zaradi dejanskih potreb, ampak za delitev stolčkov tistim, ki so jim volivci rekli ne," je še poudaril.

Predreferendumska kampanja vse bolj razgreta