Po zakonu o državnem holdingu bo DZ v ustavno presojo verjetno poslal tudi zakon o sanaciji bank. Foto: MMC RTV SLO
Po zakonu o državnem holdingu bo DZ v ustavno presojo verjetno poslal tudi zakon o sanaciji bank. Foto: MMC RTV SLO
DZ zamrznil zbiranje podpisov o slabi banki
DZ o referendumu o slabi banki

DZ je z 48 glasovi za in 26 proti podprl predlog koalicijskih poslanskih skupin za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.
Ustavno sodišče bo tako presodilo, ali bi imela neuveljavitev zakona oziroma njegova zavrnitev na referendumu protiustavne posledice. Predlagatelji zahteve se namreč bojijo, da bi padec zakona kratkoročno in dolgoročno povzročil vrsto protiustavnih posledic, ki bi še bolj poglobile krizo v državi in omejile njeno suverenost.

Koalicija je sicer prepričana, da je ustanovitev t. i. slabe banke, ki jo predvideva zakon, učinkovita rešitev, s čimer se opozicija ne strinja. Koalicija namreč zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank predstavlja kot pravno podlago za odpravo kreditnega krča in sprostitev pogojev za izkoriščanje zmogljivosti slovenskega gospodarstva.

V koaliciji zato pravijo, da je zdajšnja zakonska ureditev protiustavna, ker ne omogoča reševanja nastalega stanja v bančnem sistemu. To pa je vzrok za padanje bonitetnih ocen države, zaradi omejenih možnosti najemanja posojil pa je posledično ogroženo financiranje iz javnih financ.

Tudi odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko je v četrtek z večino glasov podprl predlog koalicije.

Finančni minister Janez Šušteršič je opozoril, da bodo v enem mesecu tri največje banke v Sloveniji zelo verjetno potrebovale dodaten kapital. Dejal je, da če bi imeli zakon, ki bi omogočal prenos slabih terjatev, bi lahko pridobili nekaj časa in zmanjšali potrebe po dokapitalizaciji. Država po besedah finančnega ministra ni več v položaju, da bi lahko banke dokapitalizirala.

Sindikat se boji za podjetja
Za referendum o zakonu si prizadeva Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije. Sindikat skrbi, da se bodo s sanacijo bank poplačali s prodajo podjetij, zato so želeli zagotoviti, da prvo merilo ne bo maksimiranje cene, ampak dolgoročni obstoj teh podjetij in delovnih mest.

Z ministrstvom za finance so se pogajali o spremembah zakona in morebitnem umiku referendumske pobude, a v tem niso bili uspešni. V ponedeljek je stekel 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov, sindikat pa je pozval k oblikovanju povsem nove zakonske rešitve.

Sindikat bo še zbiral podpise
Na odločitev DZ-ja sos e odzvali tudi v Sindikatu KNG. Odločitev DZ-ja, da referendumsko pobudo dajo v ustavno presojo, sindikata še ne bo ustavila pri zbiranju podpisov, so zapisali. Podpise bodo v ponedeljek na upravnih enotah in krajevnih uradih zbirali še naprej.

"Ko DZ sprejme sklep o ustavni presoji, mora o tem obvestiti ustavno sodišče. O vložitvi zahteve na ustavno sodišče mora obvestiti tudi ministrstvo za notranje zadeve in pobudnika referenduma. Ministrstvo pa mora pristojne službe obvestiti, kdaj se zaustavi zbiranje podpisov," so pojasnili svojo odločitev.

DZ zamrznil zbiranje podpisov o slabi banki
DZ o referendumu o slabi banki