Udeleženci javne tribune od leve proti desni Tomaž Vesel, Robert Golob, Barbara Čenčur Curk, Mirta Koželj, Dragan Petrovec, Ivan Gale in Primož Cirman. Foto: BoBo
Udeleženci javne tribune od leve proti desni Tomaž Vesel, Robert Golob, Barbara Čenčur Curk, Mirta Koželj, Dragan Petrovec, Ivan Gale in Primož Cirman. Foto: BoBo

Razprava je zaradi napovedane politične aktivacije nekdanjega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba pritegnila tudi veliko pozornosti. Udeleženci so v uvodu razpravljali o aktualnem stanju v državi. Golob, ki je v preteklih dneh napovedal politično aktivacijo, je v uvodu dejal, da je bila Slovenija do nedavnega zgled, a nam je pridobljeni ugled uspelo v kratkem času zelo uničiti. Po njegovem mnenju je še vedno čas za pot v normalo, česar si želijo tudi ljudje. "Boj bo težek, a bomo uspeli," je prepričan.

Ob tem se je dotaknil še aktualnega gospodarskega stanja. Po njegovih besedah se je namreč ves svet znašel v inflacijski spirali. Čeprav je to svetovni fenomen, pa politika s tem ni rešena neukrepanja, je opozoril.

Slovenska politika namreč po njegovih besedah zanika, da smo že zašli v energetsko krizo, in napoveduje, da bodo ukrepali, ko in če bo treba. Golob je bil sicer tudi v nadaljevanju kritičen do vladajoče politike. Prepričan je, da v državi nismo priča zreli desničarski politiki zahodnoevropske države.

Robert Golob je dejal, da bo boj za
Robert Golob je dejal, da bo boj za "pot v normalo" težak. Foto: BoBo

Na tribuni so sicer sodelovali strokovnjaki z različnih področij družbenega življenja.

Čas je za izzive današnjega časa

Nekdanja vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirta Koželj je v razpravi poudarila, da je čas, da se v Sloveniji "začnemo odkrito pogovarjati o vseh dilemah in izzivih današnjega časa". Ob tem je ocenila, da ima Slovenija aritmijo. Če bi Sloveniji naredili EKG, bi našli nekaj srčnih motenj in vmesne epizode počasnega, neefektivnega srčnega ritma, je ponazorila, kako sama vidi aktualno ozračje v Sloveniji.

Z njenimi besedami se je strinjal tudi Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti, ki je poudaril, da bi si morali želeti državo, v kateri "bi bilo malo zelo bogatih ljudi in še manj zelo revnih". Po njegovi oceni pa smo trenutno prav nasprotno priča opustošenju javnih institucij, v družbi pa primanjkuje morale in spoštovanja zakonov. Hkrati pa se po njegovih besedah "nekateri domnevno spreobrnjeni člani parlamenta prodajajo na vse konce, in to je skušnjava, ki bi se je morala vsaka nova nastajajoča stranka obraniti".

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel pa je prepričan, da se v Sloveniji spopadamo s krizo odločanja in da je tudi politika nezmožna resnega odločanja. "Politika je postala impotentna v smislu sprejemanja odločitev, obenem pa smo priča politizaciji družbenih sistemov ali podsistemov, ki se s politizacijo sploh ne bi smeli srečati," je poudaril.

Barbara Čenčur Curk z naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani pa je ob tem še poudarila, da je država potrebna sanacije, opozorila je tudi pomen upoštevanja stroke na vseh področjih družbe.

Žvižgač Ivan Gale. Foto: BoBo
Žvižgač Ivan Gale. Foto: BoBo

Gale: Napadajo vse, ki se z vlado ne strinjajo

Soustanovitelj Centra za zaščito žvižgačev Ivan Gale je pojasnil, da mora posameznik, ki se odloči spregovoriti o nepravilnostih, sprejeti pomembno odločitev. "Živimo namreč v državi, v kateri se žvižgači bojijo, namesto da bi se bali tisti, o katerih spregovorijo," je dejal. V Sloveniji opaža tudi erozijo pravnega sistema, vladajoči pa po njegovem mnenju ustavo vidijo kot priročnik, in ne zavezujoč akt, hkrati pa brezsramno napadajo vse, ki se z aktualno vlado ne strinjajo.

V razpravi so se sicer med drugim dotaknili tudi izzivov zdravstvenega sistema, stanovanjske problematike, zadolževanja države v času epidemije covida-19 in pomena neodvisnosti posameznih državnih institucij.

Poziv k čim večji udeležbi na volitvah

V sklepnem delu razprave pa so pozvali k čim večji udeležbi na državnozborskih volitvah, ki bodo predvidoma 24. aprila. Enotni so si bili tudi v mnenju, da bo ta dan za Slovenijo rešitev iz aktualnih razmer. Ob tem je Golob še poudaril, da je odnos do kulture tisto, kar določa posameznika. To po njegovih besedah velja v vseh družbenih sistemih. "Kjer imamo močno, jasno kulturo, s katero se posamezniki znajo identificirati, tam smo uspešni," je Golob ocenil kulturo, ki bi jo potrebovala tudi politika. Ob tem je še poudaril, da politika, ki temelji na kulturi sovraštva, izključevanja, strahu, nima dodane vrednosti.

Na javni tribuni je bilo sicer opaziti tudi več znanih obrazov iz sveta politike, med drugim predsednika stranke Z.Dej Jureta Lebna, nekdanjega poslanca SNS-a Saša Pečeta in nekdanjo evropska komisarka Violeto Bulc.

Javna tribuna V kakšni državi želimo živeti? Foto: BoBo
Javna tribuna V kakšni državi želimo živeti? Foto: BoBo