Predstavniki koalicije KUL: Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Luka Mesec. Foto: Twitter/Tanja Fajon
Predstavniki koalicije KUL: Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Tanja Fajon, Luka Mesec. Foto: Twitter/Tanja Fajon

Predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so prvič po novem letu v izjavah za novinarje pokomentirali aktualno politično dogajanje. Sestanka med nekdanjim direktorjem Gen-I-ja Robertom Golobom in četverico strank iz koalicije KUL, ki so ga nekateri mediji napovedovali za prihodnji teden, kot kaže ne bo, poroča STA. Za zdaj so sestanek z Golobom v prihodnjem tednu potrdili le v SD-ju. LMŠ, Levica in SAB vabila niso prejeli, so pa sicer odprti za pogovore. Najprej čakajo na potezo Goloba, ali bo sploh ustanovil svojo stranko ali ne.

"Gospod Golob bo moral najprej ustanoviti stranko, povedati, kaj je njegova politična agenda, potem se bomo lahko pogovarjali naprej, ker trenutno nima ne stranke niti nismo seznanjeni z njegovimi političnimi stališči ali pa s političnimi stališči njegovega kroga," je dejal koordinator Levice Luka Mesec.

So pa v koaliciji KUL bolj zadržani glede povezovanja s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, ki napoveduje ustanovitev stranke LIDE. Da povezovanja z Zorčičem zagotovo ne bo, je zatrdil prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. Kot je namreč dejal, se "v koaliciji KUL že ves čas borijo proti aktualnemu načinu vladanja in so tudi ves čas konsistentni". Medtem pa kot "malo smešno" ocenjuje, da bi "Zorčič združeval sredino", potem ko je dvakrat podprl aktualno vlado, se celo posmehoval poskusom njene menjave, šele zdaj pa očitno ugotovil, da je nekaj narobe.

Tanja Fajon na sestanku z Niko Kovač z Inštituta 8. marec

Predsednica SD-ja Tanja Fajon se je sešla z direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Kovač je po sestanku napovedala, da bodo prihodnje tedne posvetili kampanji za vložitev zakona, ki odpravlja škodljive ukrepe aktualne oblasti. "Pri tem bomo sodelovali z vsemi strankami KUL-a, ki se bodo odzvale našemu vabilu. V kampanji bomo sodelovali z vsemi strankami, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali NSi-jem," je dodala Kovač. "Pozdravljam dejavnosti širše civilne družbe, ki krepijo prizadevanja za zaustavitev vseh škodljivih ukrepov, ki jih je zdajšnja vlada uzakonila zato, ker je epidemijo očitno razumela kot priložnost za svojo politično agendo," pa je poudarila Fajon.

Šarec je zatrdil tudi, da je takšno stališče celotnega KUL-a. Medtem je Mesec dejal, da z Zorčičem sicer nima težav, ga pa skrbi drobljenje političnega prostora: "Ker mislim, da štiri stranke, ki zdaj sestavljamo KUL, pokrivamo tako rekoč vse politične položaje levo od sredine."

Da so njihova vrata vedno odprta, so poudarili v SAB-u, a kot je dejal generalni sekretar Jernej Pavlič, so trije meseci pred volitvami za združevanje strank premalo. Možnost, da se jim priključijo, so že pred letom dni ponudili tudi nepovezanim poslancem, a se je vabilu odzval le Branislav Rajić. Ugibanja, da naj bi v SAB prestopila tudi nepovezana poslanka Janja Sluga, je Pavlič zavrnil: "Z njo smo se pogovorili, ponudili smo ji to možnost, ni je sprejela. Zakaj se je tako odločila, niti ne vemo, to je bolj vprašanje za njo, v stranki SAB smo listo zaprli."

Sestavljanje kandidatne liste pa končujejo tudi v LMŠ-ju, o prestopu v to stranko razmišlja nekdanji poslanec DeSUS-a, trenutno član poslanske skupine nepovezanih poslancev, Jurij Lep. Ta je za STA dejal, da se bo o prestopu odločil do konca meseca, Šarec pa mu sporoča: "Avtobus bo zaprl vrata in odpeljal, tako da vsak je svoje sreče kovač."


8. januar

8. januar

8. januar 2022

Kot sta poročala novinarja Televizije Slovenija Žiga Bonča in Gregor Drnovšek naj bi bil kmetijski minister Jože Podgoršek iz DeSUS-ov kvote blizu dogovora za priključitev stranki NSi. "Iščem predvsem s tisto politično opcijo, s katero si delimo poglede, ki si želi kmetijski resor v sestavi, če seveda uspemo ali uspe na volitvah," je dejal. Stranko DeSUS naj bi kmalu zapustil Branko Simonovič, ki prav tako ne zanika pogovorov z NSi-jem. A skupaj z Ivanom Hršakom (DeSUS), naj bi se v prihodnjih dneh sestala tudi z Aleksandro Pivec, predsednico stranke Naša dežela.

Robert Golob pa po poročanju Televizija Slovenija načrtuje tudi pogovore s strankami LMŠ, Levica in SAB.

Koalicijske in opozicijske stranke hitijo s pripravami na volitve