"Rumene jopiče" je na Prešernovem trgu pričakala "rumena maškarada". Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Pred enajstim zaporednim protestom proti vladi se je nekaj udeležencev že ob 18. uri zbralo na Prešernovem trgu v Ljubljani na "rumeni maškaradi", kjer so našemljeni v maske in rumene jopiče počakali podpornike vlade, t. i. rumene jopiče, ki so na trg prišli pol ure pozneje. Med skupinama je prišlo do besednih obračunavanj, policija pa je poskrbela, da med posamezniki ni prišlo do telesnih stikov.

Medtem ko so se "rumeni jopiči" v spremstvu policije nato odpravili na krog po središču Ljubljane, so mesto pod Prešernovim spomenikom zavzeli Primorci z obeh strani meje, ki so bili ostri predvsem do zgodovinskega revizionizma in polaganja vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi, ki je napovedano za ponedeljek.

Malo po 19. uri so se na shod po Ljubljani odpravili tudi protivladni protestniki, ki so po manjšem krogu po središču mesta začeli prihajati na Trg republike, kjer so se – obkroženi s policisti – že zbrali "rumeni jopiči". Del protivladnih protestnikov je sicer obiskal tudi sedeže koalicijskih strank, ki jim očitajo nekritično sodelovanje v vladi.

Protivladnemu shodu v Ljubljani v več skupinah nasprotovali "rumeni jopiči"

Obe strani vzklikali, da so "za Slovenijo"

Na protestu je skupina v rumenih jopičih sicer izražala predvsem nasprotovanje gibanju antifa in se opremljena s slovenskimi zastavami zavzemala "za Slovenijo" ter sporočala, da domoljub ni fašist. Razvili so tudi transparent z ilustracijo, s katero so sporočali, da rdeča zvezda sodi v koš za smeti.

A da so "za Slovenijo", so sporočali tudi protivladni protestniki, ki so ugotavljali, da narod umetno deli politika. Rumenim jopičem so sporočili, da antifašisti niso teroristi. Izpod spomenika revolucije je zbrane nagovorilo več posameznikov, pesnik Boris A. Novak pa je prebral pesem Svoboda je glagol in svojo pesnitev, ki jo je namenil "rumenim jopičem". Pred mikrofon je bil zato, da jasno predstavi stališča skupine, večkrat pozvan tudi kdo izmed "rumenih jopičev", a se na to ni odzval nihče.

Med "rumeno" skupino znotraj policijskega obroča in protivladnimi protestniki zunaj njega je nenehno potekalo besedno obračunavanje, večje incidente pa je preprečila številčna prisotnost policije. V sklepnem delu protestov je sicer prišlo do nekaj prerivanja med protestniki in policijo, vendar se je dogajanje hitro umirilo.

Skupina
Skupina "rumenih jopičev" med zapuščanjem Trga republike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na koncu so protivladni protestniki tako kot prejšnji teden ponovno razprostrli veliko "protifašistično zastavo", ki so jo ob spremljavi Kombinatk in tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinka Tomažiča ponesli po Trgu republike. Rumeni jopiči so nekaj pred 21. uro – ponovno v spremstvu več deset policistov – zapustili Trg republike, na katerem je zvenela Vstala Primorska. Protivladni protestniki so se sicer razšli z napovedjo, da se bodo na ljubljanskih ulicah ponovno zbrali tudi naslednji petek.