Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Protestniki bodo tudi danes na ljubljanskih ulicah izražali svoje nestrinjanje z vlado, protestirali bodo tudi proti fašizmu in nacionalizmu. Istočasno pa svoj antiprotest v podporo vladi napovedujejo predstavniki tako imenovanih rumenih jopičev. Kot je znano, so bili med njimi na shodu pred dnevom državnosti tudi pripadniki skrajno desničarskih skupin.

Napetost in negotovost v družbi

Protesti kažejo, da je v družbi precej napetosti in nezadovoljstva s trenutnimi razmerami. Dokler so se jih udeleževali le nasprotniki vlade, ni bilo zaznati večjih konfliktnih situacij, ugotavlja profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek. "Zdaj so se seveda vključili v proteste tudi tisti, ki zagovarjajo dejanja vlade. In mene nekoliko skrbi, da bi lahko prišlo tudi do večjih fizičnih konfliktov," pravi Umek.

Težavo po njegovih besedah predstavljajo pripadniki skrajnih desničarskih skupin. "Prepričan sem, da so to desničarji in da so to predvsem mladi, ki zagovarjajo seveda skrajno desna stališča in nekako izzivajo konflikt. Tu se mi zdi kar velik problem," pravi sogovornik.

Po mnenju Umka je pričakovati, da bo to poletje še pestro ter da se bodo protesti in antiprotesti še nadaljevali. "Se znajo zgoditi res večji konflikti, kar pa nikakor ni zaželeno. In tu bi se morala vlada tega zavedati in nekako spremeniti tudi način komunikacije z ljudmi."

Policija v pripravljenosti

Na policiji zagotavljajo, da spremljajo varnostne dogodke in o njih zbirajo informacije. Temu primerno bodo prilagodili ukrepe, tako da bo zagotovljena najvišja stopnja varnosti. Zaradi očitkov, da so policisti pred dvema tednoma s sistematičnim popisovanjem ljudi presegli svoja pooblastila, bo razmere na terenu preveril varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki pripravlja neodvisen monitoring protestov: "To pomeni, da bomo mi opazovali, kaj se dogaja, na kakšen način se dogaja in ali policija zlorablja oziroma presega svoja pooblastila." O svojih ugotovitvah bo varuh seznanil javnost.

Peter Umek: Družba pri nas je vse bolj razdeljena, čutiti je veliko napetosti