Rupnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Rupnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Jezuitska skupnost v Centru Aletti, ki ga je do pred kratkim vodil pater Marko Rupnik, bo po navedbah predstojnika jezuitov v Sloveniji Mirana Žvanuta razpuščena, kako bo s prihodnostjo samega centra, pa ne ve, je pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo.

Po informacijah tednika Reporter, ki je prvi poročal o informacijah o premestitvi Rupnika, naj bi se Rupnikova sodelavca pater Ivan Bresciani in pater Andrej Brozovič vrnila v Slovenijo, kar pa Žvanut zanika. Kot pravi, se to po njegovih informacijah ne bo zgodilo.

STA je za potrditev vseh omenjenih informacij povprašal tudi vrhovno predstojništvo jezuitov v Rimu, vendar odgovor še čaka.

Sorodna novica Rimska škofija začela preiskavo obtožb zoper patra Marka Rupnika

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer končal. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Rimska škofija pa je po nedavnem poročanju italijanskih medijev začela preiskavo obtožb zoper Rupnika. V preiskave naj bi bila vključena tudi mozaična delavnica rimskega Centra Aletti. Preiskavo je odredil papežev namestnik za rimsko škofijo, kardinal Angelo De Donatis.

Primer Rupnik