Hangar v Cerkljah. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Hangar v Cerkljah. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Prijeli domnevna ruska vohuna v Sloveniji. Tanja Fajon: MZZ v zvezi z aretacijo ne vodi aktivnosti.

Po neuradnih podatkih je bil 4. junija na dnevu odprtih vrat vojaškega letališča Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki v enem od hangarjev opažen mlajši moški, ki je fotografiral opremo in prostore, in sicer na nepooblaščenem mestu, saj je bilo vse, kar je bilo namenjeno ogledu javnosti, razstavljeno. Ker je to počel precej natančno, je posredovala vojaška policija. Izkazalo se je, da gre za tujca, ta mlajši moški je namreč ruski državljan. Neuradno gre za študenta, ki študira v Novem mestu.

Vojaška policija ga je pridržala in izprašala, obvestila inšpektorat za obrambo in ga tudi že izpustila.

O dogodku je bila obveščena Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Ko je TV Slovenija želela pridobiti več informacij, so s Sove odgovorili, da agencija teh podatkov javno ne komentira, z ministrstva za obrambo so potrdili, da je bila pri enem izmed obiskovalcev opažena neobičajna dejavnost, ki pa so jo, kot pravijo, pristojni ustrezno preverili. S policije so v kratkem pisnem odgovoru sporočili, da so s primerom seznanjeni zaradi zaprosila pristojnih služb ministrstva za obrambo, s katerimi so v stiku.

Zanimivo je, da se je prav na ta dan poleg odprtih vrat vojašnice s postrojem začela tudi mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023, v kateri je sodelovalo 800 pripadnikov oboroženih sil, od tega približno 400 udeležencev iz 29 zavezniških in partnerskih držav.

Nova vohunska afera v Sloveniji?