Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med 4895 PCR-testi, ki so jih opravili v petek, je bilo pozitivnih 1380 testov, kar znaša 28,2 odstotka. Opravili so tudi 8174 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 463 testov ali 5,7 odstotka.

Hospitaliziranih je bilo 1143 ljudi, od tega 194 na intenzivni negi, je vlada sporočila na Twitterju.

Po podatkih sledilnika je v Sloveniji trenutno 24.276 aktivnih primerov, 7-dnevno povprečje novih okužb pa znaša 2015,4.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Večina ukrepov podaljšanih, dodane nekatere izjeme

V skladu z vladnim odlokom vrata spet zapirajo muzeji in galerije, zaprte ostajajo nenujne trgovine in storitve. Med izjemami, ki lahko poslujejo, pa so po novem tudi geodetske storitve, čistilni servisi, medicinska pedikura in nekatera gradbena dela.

Vlada je v četrtek podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga, a je med obstoječe izjeme dodala še nekaj dejavnosti. Poleg trgovin z živili in drugih izjem, ki so lahko poslovale že do zdaj, lahko svojo dejavnost opravljajo tudi izvajalci geodetskih storitev, čistilni servisi, izvajalci medicinske pedikure in izvajalci tistih gradbenih del, ki potekajo na nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih, kjer ni stika s potrošniki.

Prav tako ostajajo odprte knjižnice, a le ob prevzemu vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. Še naprej lahko po že znanih pogojih storitve opravljajo tudi frizerji.

Večina dejavnosti je z namenom preprečevanja širjenja epidemije covida-19 zaprta že od 24. oktobra, z manjšim sproščanjem v času božično-novoletnih praznikov. Že v petek so morali naprave spet ustaviti žičničarji, zaprti so tudi fitnes centri.

Na mejah ni več testiranja, test morajo potniki opraviti prej

Prehajanje meja občin znotraj regije za namen rekreacije je dovoljeno, a le v primeru, če se rekreira posameznik ali člani istega gospodinjstva. Foto: EPA
Prehajanje meja občin znotraj regije za namen rekreacije je dovoljeno, a le v primeru, če se rekreira posameznik ali člani istega gospodinjstva. Foto: EPA

V veljavi je tudi nekaj sprememb ob prehajanju zunanje schengenske meje, kjer ne izvajajo več hitrih antigenskih testov, ampak morajo te potniki opraviti pred prihodom v Slovenijo. Na vseh mejnih prehodih se po novem priznavajo negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi pa morajo biti opravljeni v EU-ju ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo spet velja za vse, ne glede na državljanstvo.

Rekreacija na prostem dovoljena, smučišča in fitnesi zaprti

Spet pa je začasno omejeno izvajanje športnih programov v državi. Treningi so tako dovoljeni le vrhunskim, perspektivnim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev ter registriranim športnikom, ki se lahko udeležujejo tudi določenih športnih tekmovanj.

Omejena je tudi rekreacija, ki je dovoljena le, če jo izvaja posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva na prostem oziroma odprtih javnih krajih. Za izvajanje rekreacijskih dejavnosti je še vedno dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo posamezniki prebivališče.