Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Med drugim je vlada z zadnjo spremembo odloka, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, kar pomeni, da spremembe že veljajo, na dopisni seji določila tudi pogoje za samotestiranje za učence in dijake, predvidela pa je tudi predhodno pisno (ne)soglasje staršev, zakonitih zastopnikov oziroma skrbnikov za samotestiranje učencev, piše v sporočilu za javnost. Kot je v četrtek po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, se bodo učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli samotestirati ali nositi mask, izobraževali na daljavo.

Sorodna novica Učenci, ki se v šoli ne bodo želeli samotestirati, se bodo morali šolati na daljavo

Odlok sicer določa, da učenci osnovne šole in dijaki izvajanje samotestiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih pod nadzorom strokovnih delavcev začnejo v sredo, 17. novembra, in ne 15. novembra, kot je bilo to sprva predvideno. Vlada je tako določila neko prehodno obdobje, da bi se šole na samotestiranje lažje pripravile. Do takrat se samotestiranje izvaja v domačem okolju, sporoča Ukom. Testiranje v šolah bo sicer potekalo pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj.

Pečan: Šole bodo imele težave pri pridobivanju soglasja za samotestiranje

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol, je dejal, da je vlada ob dvodnevnem zamiku izvajanja odloka šolam naložila, da morajo od staršev pridobiti pisno soglasje za samotestiranje.

V šolah se zavedajo, da bo to prineslo težave, a se bodo potrudili, da jih rešijo v korist vseh. "Zlasti apeliramo na tiste starše, ki že od vsega začetka odločno nasprotujejo vsem ukrepom." Pečan je dejal, da je veljavni odlok treba upoštevati in ga v javnih šolah izvajati, zato bi bili veseli, če jim starši ne bi oteževali položaja "s svojimi neutemeljenimi zahtevami, grožnjami, odvetniki ipd.".

"Spoštujemo dosedanje ukrepe in jih v šolah izvajamo po svojih najboljših močeh. Podpiramo zdravstvo in se zavedamo resnosti situacije," je še dejal Pečan.

Samotestirati se bodo sicer morali tudi otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje za otroke s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ter učenci na od tretji do šesti stopnji posebnega programa, ki pa bodo to lahko storili v domačem okolju, še izhaja iz spremenjenega odloka.

Dvodnevni zamik začetka samotestiranja v šolah

Vsakemu 15 testov mesečno

Ministrstvo za zdravje je na Twitterju zapisalo, da bo upravičencem 15 testov mesečno na voljo od prihodnje srede, torej hkrati z začetkom veljave obveznega samotestiranja v šolah. Do takrat je upravičencem tako v lekarnah za prevzem na voljo 10 testov. "Hkrati prosimo vse, ki so teste v tem mesecu že prevzeli in jih imajo v zadostni količini, da z dvigom počakajo, da ne bi prihajalo do nepotrebne gneče v lekarnah," so poudarili na ministrstvu.

Kot je s spremembami odloka še določila vlada, za učence, dijake, otroke in mladostnike ter za študente oz. udeležence izobraževanja odraslih hitri test za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oz. študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

Staršem otrok, ki ne želijo samotestiranja, nadomestilo zarai višje sile ne pripada

Pri starših, ki se bodo odločili, da se njihov otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo posledično šolal na daljavo, ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.

Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v takšnih primerih ni mogoče slediti razlagi, da je pri delavcu višja sila povzročila obveznost varstva otroka, kot jo predvideva zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

Ni namreč podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih, pojasnjujejo na ministrstvu.Šolanje na daljavo zaradi odločitve staršev o netestiranju otroka s hitrimi testi za samotestiranje namreč ni "zunanji dogodek, nepričakovan dogodek ali dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti ali ga odvrniti".

Nezmožnost institucionalnega varstva je v takšnem primeru posledica odločitve staršev in ne višje sile zaradi zunanje objektivne okoliščine, so pojasnili. (STA)

Kulturne prireditve tudi na prostem

Vlada je na dopisni seji med drugim spremenila tudi pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti ter kulturnih prireditev, so sporočili z Ukoma. Kongresna in sejemska dejavnost se lahko tako izvaja na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT in ob uporabi zaščitne maske, med udeleženci pa mora biti zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Pri sejemski dejavnosti je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev.

Javne kulturne prireditve, ki so trenutno dovoljene samo v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči, so po novem dovoljene tudi na odprtih površinah.

Z odlokom je po novem določeno tudi, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati uporabnikom storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe, obenem pa je odpravljena izjema za verske uslužbence, po kateri jim pri opravljanju individualne duhovne oskrbe ni treba uporabljati zaščitne maske.

Škofovska konferenca in Slovenska karitas pozivata k odgovornemu ravnanju

Slovenska škofovska konferenca in Slovenska karitas vse duhovnike, vernike in dobrotnike pozivata k odgovornemu ravnanju v času epidemije, je zapisano na spletnih straneh Katoliške cerkve. Ob tem organizaciji pozivata, naj nas prihodnji meseci ne delijo na cepljene in necepljene, ampak povežejo v odgovornem ravnanju drug do drugega. Odgovorno po mnenju škofovske konference in Karitas ravnamo, če brezpogojno upoštevamo vse preventivne ukrepe. Ob tem pa spodbujajo, da se ljudje v okviru priporočil stroke čim prej cepijo.

"To izhaja iz ljubezni do sebe, do bližnjega, do vsakega sočloveka, še posebej do starejših in ranljivejših," sporočata škofovska konferenca in Karitas, ki ob tem ljudi pozivata, naj bodo s svojim odgovornim ravnanjem zgled, saj s tem ščitijo sebe in druge. "To še posebej velja za duhovnike in tiste, ki imajo vidno poslanstvo ali službo v Cerkvi," navajata.

V trgovskih centrih lahko PCT-pogoj pri obiskovalcih preverjajo upravnik oz. lastniki, solastniki in najemniki poslovnih prostorov, ki poslujejo v sklopu trgovskega centra, je določila vlada. Foto: BoBo
V trgovskih centrih lahko PCT-pogoj pri obiskovalcih preverjajo upravnik oz. lastniki, solastniki in najemniki poslovnih prostorov, ki poslujejo v sklopu trgovskega centra, je določila vlada. Foto: BoBo

Obvezno upoštevanje priporočil o prezračevanju

Sicer pa je med novostmi, ki jih je vlada določila z zadnjo spremembo odloka, tudi obvezno upoštevanje priporočil NIJZ-ja glede prezračevanja prostorov.

V spremenjenem odloku je vlada določila tudi odgovorno osebo za preverjanje pogoja PCT v trgovskih centrih. To je upravnik oz. lastniki, solastniki in najemniki poslovnih prostorov, ki poslujejo v sklopu trgovskega centra.

Vlada prav tako določa obvezno izdajo potrdila v primeru presejalnega testiranja s hitrim antigenskim testom in razširja vrsto oseb pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki lahko napotijo osebo na testiranje s testom PCR s tem, da se upošteva predpis, ki ureja mikrobiološke raziskave.

V državo brez pogoja PCT otroci, mlajši od 12 let, in ne več od 15

Vlada je ob tem sprejela tudi spremembe odloka glede pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa. V odloku sta dve ključni spremembi. Prva se nanaša na starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana. Ta se z dopolnjenih 15 let zniža na 12 let.

Izrecno je določeno tudi, da hitri test za samotestiranje ne velja kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Izpolnjevanja pogoja testiranja torej ni mogoče dokazovati s HAT-testom za samotestiranje.

Spremembe tega odloka začnejo veljati v ponedeljek, 15. novembra.