Marjan Šarec in Brane Kralj pred srečanjem s predstavniki stranke Levica 28. junija 2018. Foto: BoBo/Borut Živulović
Marjan Šarec in Brane Kralj pred srečanjem s predstavniki stranke Levica 28. junija 2018. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pristojnim institucijam – Slovenskemu državnemu holdingu in v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto – prijavila pritiske v povezavi z imenovanjem Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Po njenih besedah jih je izvajal Brane Kralj, generalni sekretar stranke LMŠ.

Predsednik vlade in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v popoldanski izjavi za javnost sporočil, da je s Kraljem opravil pogovor. V njem je Kralj pojasnil, kako je potekal klic. Šarec je ugotavljal, da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno", je premier pojasnil v izjavi za medije. "Kralju verjamem bolj kot drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte," je dejal Šarec, ki je ocenil, da gre v tem primeru za "besedo proti besedi".

Je pa mnenja, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno. Zato ne bo več generalni sekretar stranke. Bo pa ostal član LMŠ-ja. Kaj bo v stranki počel v prihodnje, "se bomo še odločili". Do imenovanja novega sekretarja bo opravljal posle, "saj stranka brez pravnega zastopnika ne more biti".

Na Generalni policijski upravi so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da policija v primeru domnevnega vplivanja preučuje, ali so podani razlogi za sum za obstoj kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Če se bodo razlogi za sum potrdili, bo policija izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili, so še navedli na policiji.

Šarec je zagotovil, da za ta klic ni vedel. "Saj Šoltesa čisto spoštujem, toliko ga pa nimam rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja, kar zdaj moram storiti," je izjavil.

Dodal je še: "Če bi poklical kdo prave sorte, prijave ne bi bilo. To pa je že vsakemu jasno."

Novinarka ga je vprašala, ali lahko zagotovi, da to ni način kadrovanja v LMŠ-ju, koaliciji in vladi. "Način kadrovanja, treba se je pogovarjati, če je pravi, in zagotovo je pomembno, da se kadrujejo ljudje, ki so sposobni. O načinih kadrovanja smo tudi v preteklosti marsikaj slišali. Tudi prebrali smo članek, da se je to včasih dogajalo na štiri oči, naš sekretar pa da je bil prvič tako neroden, da je poklical. Kadrovanje mora biti narejeno na transparenten način. Pri takih razpisih je popolnoma neprimerno se na ta način odzivati oziroma na tak način vplivati na kar koli."

Video: Posnetek izjave predsednika vlade

Šarec: Pometamo pred svojim pragom

Štefanec: Kdo je ta Slovenija?

"Če je res, da je človek klical v imenu Slovenije, me kot državljana skrbi, kdo je tisti, v čigar imenu je mož klical. Kdo je ta Slovenija?" se je v izjavi za javnost po zaslišanju Prijovićeve vprašal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. "Nekatere stvari ne morejo mimo, in to je ena izmed njih." Dejal je, da je zadeva – podrobnosti sicer ne razkriva – zelo resna in da jo tako tudi obravnavajo.

Prijovićeva je podrobnosti že predstavljala pred KPK-jem.

Irena Prijović je v torek podala prijavo, v četrtek pa dogodke opisala še KPK-ju. Foto: MMC RTV SLO
Irena Prijović je v torek podala prijavo, v četrtek pa dogodke opisala še KPK-ju. Foto: MMC RTV SLO

"Gospa je poleg prijave na KPK obvestila tudi SDH, pod katerega spada Uradni list. Mi smo postopek začeli in gospo zaslišali. Podrobnosti ne morem razkriti, lahko pa povem, da je zadeva zelo resna in jo bomo z vso resnostjo obravnavali v najkrajšem možnem času," je pojasnil Štefanec. Nadaljnji postopek bo potekal tako, da bo senat KPK-ja, ko bo zadeva dovolj zrela, primer obravnaval na zasedanju.

Zakon po njegovih besedah v takšnih primerih ne predvideva sankcij. "Sankcija ste mediji in javne objave ugotovitev komisije (KPK-ja, op. a.)."

Če je res, da je človek klical v imenu Slovenije, me kot državljana skrbi, kdo je tisti, v čigar imenu je mož klical. Kdo je ta Slovenija?

Boris Štefanec

Nekorektni kadrovski postopki slovenska stalnica

Poudaril je, da se do Kraljevega ravnanja ne more opredeljevati in da v preteklosti niso prejeli še nobenih obvestil, ki bi se nanašale nanj. "Ga bomo pa o informacijah, ki jih je objavil Požar (Bojan Požar, op. a.), povprašali," je sklenil Štefanec in dodal, da so pri nas nekorektni kadrovski postopki stalnica.

"Name se je vršil pritisk na izbor direktorja"

To je prvi tak poskus, ki sem ga doživela, direkten in tako brutalen. Način, kako je bilo to narejeno, sem pa jasno opisala v dopisu, ki je bil poslan SDH-ja in ki je včeraj javno zaokrožil. In sicer telefonski klic z jasno zahtevo, kdo naj bi ta oseba bila v kadrovskem postopku, in glede poročanja mimo slovenskega državnega holdinga.

Irena Prijović

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pristojnim institucijam prijavila pritiske v povezavi z imenovanjem Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Obvestila je tudi nadzorni svet Uradnega lista, ki mu predseduje, in navzoče na torkovem sestanku na SDH-ju, prav tako je pritiske v torek prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije. "Name se je vršil pritisk na izbor direktorja z navodilom, koga naj se imenuje in komu naj se poroča," je pojasnila v sredo.

Po zaslišanju na KPK-ju je dejala, da je bilo zaslišanje korektno: "Povedala sem, kako je potekal pogovor, oni pa bodo zdaj ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi."

Na vprašanje, zakaj se je odločila zadevo prijaviti, pa je odgovorila, da obžaluje, "da nekaj, kar je normalno, postane aktivizem". "To sem storila zato, da zaščitim kadrovski postopek, ki je v teku, in da dam jasen signal kulturi upravljanja in političnega poseganja v kadrovske postopke."

Sorodna novica Vlada za repatriacijo Venezuelcev slovenskih korenin

"To je prvi tak poskus, ki sem ga doživela, direkten in tako brutalen. Način, kako je bilo to narejeno, sem pa jasno opisala v dopisu, ki je bil poslan SDH-ju in ki je včeraj javno zaokrožil. In sicer telefonski klic z jasno zahtevo, kdo naj bi ta oseba bila v kadrovskem postopku, in glede poročanja mimo slovenskega državnega holdinga," je med drugim dejala v izjavi po zaslišanju.

Prijovićeva: Čas je za spremembo prakse
Prijovićeva se je po Šarčevi izjavi za javnost oglasila še enkrat. Za Kanal A je ocenila, da je premier pravilno ugotovil, "da smo na prelomni točki, kjer se lahko odločimo za spremembo". Po njenem mnenju sta s Kraljem odigrala določeni vlogi kot pokazatelja stanja v družbi in korporativnem upravljanju državnih podjetjih. "Zdaj je na vladi in drugih pristojnih institucijah, da sprejmejo ukrepe, ki spreminjajo to prakso," je pozvala.

Izpostavila je še, da je prvič nek premier javno povedal, kako usklajevanja potekajo in da to poteka tudi prek sekretarjev. "Mislim, da so sedaj tudi oni ugotovili, da to ni optimalen način. Prvič je premier uporabil tudi izraz naš kandidat. Če želimo spremeniti korporativno upravljanje družb v državni lasti moramo imeti najboljše in najbolj kompetentne posameznike, ki vodijo take družbe," je poudarila. Politiki s posredovanjem nehote diskreditirajo kandidata, ki je sicer lahko dober, je še dejala.

Kralja odnesel pritisk pri kadrovanju

Kralj: Obžalujem, da je gospa to razumela kot pritisk

Kralj je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da je klical Prijovićevo glede imenovanja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. A kot je dejal, je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat: "Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista." "Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat DeSUS-a na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto," je pojasnil Kralj.

Erjavec: S Kraljem nisva govorila o posredovanju za Šoltesa

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvak DeSUSa- Karl Erjavec je za Slovensko tiskovno agencijo zatrdil, da o pritiskih Kralja za imenovanje Šoltesa ne ve nič in zato tega ne komentira. "S Kraljem nisva nikoli govorila o posredovanju," je dodal Erjavec, ki se službeno mudi v ZDA. Šoltes je bil sicer kandidat DeSUS na evropskih volitvah.

Kako se odzivajo koalicijske stranke

Največja stranka je opravila sestanek o zadevi. Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je po odhodu iz vladnih prostorov na vprašanje glede sestanka v povezavi s Kraljem odgovoril: "Veste, da smo v LMŠ-ju ekipa. Opravili smo pogovor kot ekipa, iskreno." Vsebine pogovora in odločitve glede Kralja ni razkril, je pa napovedal, da ne bodo molčali. Na vprašanje, ali se mu zdijo taki pritiski generalnega sekretarja na prvo nadzornico nekaj normalnega, ni konkretno odgovoril, pač pa je pojasnil, da bodo opravili še en pogovor in zatem dali izjavo.

Sorodna novica Koalicija o zdravstvenem predlogu Levice: Račun brez krčmarja

Podobno je odgovoril na vprašanje, kakšne posledice v stranki pričakuje. "Čez dan se bo vse videlo, nekatere stvari bodo zelo jasno povedane," je napovedal Golubović.

Koalicijski partnerji so bili po srečanju pred sejo vlade ob vprašanjih glede Kralja zadržani, saj da je to stvar, ki jo mora razčistiti LMŠ. Strinjajo pa se, da takšni pritiski, če navedbe Prijovićeve držijo, niso na mestu oz. so, kot je dejal vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič, nedopustni. Zorčič je pričakoval "ustrezen odziv "LMŠ-ja, kot so ga v tej stranki napovedali.

"V stranki SAB pričakujemo odziv in poročilo Marjana Šarca, kot pravi sam, vsak mora pomesti pred svojim pragom," se je v izjavi za javnost odzvala predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Njenemu stališču se je pridružil tudi prvak SD-ja Dejan Židan, ki je ob tem poudaril, da imamo v Sloveniji urejeno korporativno upravljanje državnega premoženja in da je ta načela treba spoštovati.

Sorodna novica Ko gre za kadrovanje "naših", novi vzorci nikakor ne morejo iz tirnic starih praks

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da težko komentira potezo Kralja, to je vprašanje za LMŠ. Politični pritiski pa po njegovih besedah nikoli niso dobri.

Šoltes je bil sicer vodilni kandidat DeSUS-a na evropskih volitvah, a je ostal pred pragom Evropskega parlamenta. Na vprašanje, ali je DeSUS prosil Kralja, naj posreduje za Šoltesa pri prvi nadzornici Uradnega lista, je Jurša odgovoril, da "DeSUS ni klical, potem je mogoče nekdo iz DeSUS-a". Zatrdil je, da on sam ni klical Kralja, ali ga je prvak stranke Karl Erjavec, pa da je treba vprašati njega. Erjavec sicer na to vprašanje Slovenske tiskovne agencije še ni odgovoril.

Jurša je sicer prepričan, da Šoltes izpolnjuje vse pogoje za direktorja Uradnega lista in da je dober kandidat. Spomnil je, da je bil predsednik Računskega sodišča.

Na vprašanje, ali menijo, da generalni sekretar največje vladne stranke take kadrovske pritiske izvaja brez vednosti predsednika stranke in premierja Šarca, se koalicijski partnerji niso izrekali oz. so bili v odgovorih previdni. Ponovili so le, da je to stvar LMŠ-ja oz. vprašanje, ki ga je treba postaviti premierju.

Šoltes ne komentira "domnev" o pritiskih

Igor Šoltes je Televiziji Slovenija pisno pojasnil, da se je prijavil na razpis, predložil vse zahtevane dokumente o izpolnjevanju pogojev in opravil razgovor pri agenciji za izbiro kadrov. "Končno odločitev sprejme Uradni list. Ostalih domnev pa ne morem komentirati," je zapisal.

SDH: Prijavo obravnavamo prednostno
SDH prijavo predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Irene Prijović že obravnava prednostno, skladno z veljavnimi internimi postopki in pristojnostmi. Tako navajajo v izjavi za javnost, dostopni na spletni strani holdinga.

Pričakujejo, da so odločitve članov nadzornih svetov sprejete neodvisno in izjemno odgovorno ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo.

Ob tem so kot enega temeljnih ciljev delovanja SDH-ja poudarili, da v nadzorne svete državnih družb na skupščinah družb imenuje strokovnjake, ki izpolnjujejo vse pogoje za imenovanje v nadzorne svete, skrbno izpolnjujejo svoje naloge, delujejo samostojno in neodvisno, zagotavljajo odgovoren in strokoven nadzor ter sprejemajo odločitve samostojno in po svoji vesti v korist družbe.

Od članov nadzornega sveta državnih družb se pričakuje delovanje, skladno z veljavno zakonodajo in najvišjimi strokovnimi, etičnimi ter profesionalnimi standardi, so zapisali.
V primeru zahtev po nezakonitem in neetičnem ravnanju ali vplivanju SDH od članov nadzornih svetov pričakuje, da se bodo odzvali skladno z določili zakona o Slovenskem državnem holdingu ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki podrobneje opredeljujejo načine ukrepanja v tovrstnih primerih, so še navedli.