Foto: MMC RTV SLO/Bobo
Foto: MMC RTV SLO/Bobo

Odbor DZ-ja za finance je v petek ob obravnavi proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021 potrdil dopolnilo poslanskih skupin SDS-a in NSi-ja, da se povprečnina za občine občutno zviša. Ministrstvo za finance odločitve odbora uradno še ni komentiralo, neuradno pa je bilo slišati, da je to slaba novica za proračun. Če bo zakon o izvrševanju proračunov v takšni obliki sprejet tudi na plenarni seji DZ-ja prihodnji teden, bo v proračunu namreč primanjkljaj in ne bo v skladu s fiskalnim pravilom.

Tudi predsednik vlade je ob robu današnjega odprtja mengeške obvoznice ocenil, da takšno dopolnilo kar precej podre strukturo proračuna. Če bo sprejeti proračun preveč odstopal od tega, kar je pripravilo ministrstvo za finance, bodo težave, je posvaril. "Če bi se drugo leto pokazalo, da sredstev v proračunu manjka, se bo proračun zaklenil in potem bo vsako stvar odobril minister," je še dodal.

Šarec ne razmišlja o nezaupnici
Glede dogajanja na odboru za finance je dejal, da kdor vloži dopolnilo na proračun, mora tudi povedati, od kod naj se potrebni denar vzame. Glede na to, da so dopolnilo podprli tudi nekateri koalicijski poslanci, pa je povedal, da je šlo za posamezne poslance in da DZ čaka še plenarno zasedanje, kjer bo spet mogoče vlagati dopolnila. Na vprašanje, ali bo koalicija vložila dopolnilo, s katerim bi povprečnino vrnila na prvotni predlog vlade, ni neposredno odgovoril.

O tem, ali namerava na sprejem proračuna vezati zaupnico, Šarec za zdaj ne razmišlja. "Zadeve gredo za zdaj v pravo smer, kaže, da bosta proračuna prišla skozi," je še dejal.

Skupnost občin zadovoljna z odločitvijo odbora
V Skupnosti občin Slovenije (SOS) ocenjujejo odločitev odbora kot izjemno pozitivno. Kot so sporočili, bi dodaten dvig povprečnine občinam omogočil, "da lahko po skoraj desetih letih varčevanja na račun občin in občanov nekoliko lažje zadihajo". Tako bi občine lahko pristopile k uresničevanju vseh tistih nalog, ki jih za svoje občane morajo opravljati.

V SOS-u upajo, da bo odločitev odbora prihodnji teden podprl tudi DZ. Enako pričakujejo v Združenju občin Slovenije (ZOS), kjer poslance pozivajo k podpori. V združenju so zadovoljni, da so bili njihovi napori in obrazložitve razumljeni in podprti. Po njihovem mnenju je skrajni čas, da se občinam zagotovi povprečnina, ki bo pokrivala njihove dejanske in ne povprečnih stroškov zadnjih let. Z upoštevanjem povprečnih stroškov namreč "ne samo, da dobimo popačeno sliko o stroških občin, temveč se dejansko vedno bolj veča razkorak med dejanskimi stroški in povprečjem stroškov zadnjih štirih let", so zapisali v ZOS-u.

Šarec ne razmišlja o nezaupnici