Belgijski premier Charles Michel in Marjan Šarec. Foto: BoBo
Belgijski premier Charles Michel in Marjan Šarec. Foto: BoBo

Ena od tem pogovora med slovenskim in belgijskim premierjem je bil brexit, pri čemer je Charles Michel, ki bo decembra prevzel vodenje Evropskega sveta, izrazil upanje, da bosta EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o izstopu. "Podal bi rad optimistično in pozitivno sporočilo," je poudaril ob tem.

Na skupni novinarski konferenci po srečanju je poudaril, da bo v prihodnjih tednih potrebna pripravljenost za rešitev na obeh straneh. "Pripravljenost ni zagotovilo za uspeh, ni zagotovilo, da bo rešitev mogoča. A v vsakem primeru brez pripravljenosti ne bo rešitve," je dejal.

Želim namreč aktivno prisluhniti, kakšne so skrbi tudi Slovenije pri aktualnih temah, da bom zaradi prihodnjih izzivov vedel, kakšne odločitve je treba sprejeti v prihodnjih mesecih, da bo šel EU v pravo smer in bo čim bližje državljanom Slovenije in drugih držav.

Charles Michel

Tudi slovenski premier Marjan Šarec je izrazil upanje, da bosta strani našli rešitev. "Zadeva se vleče že predolgo in zavira reševanje pomembnih tem, ki so pred nami," je poudaril. "Seveda bi bili pa vsi najbolj veseli, če bi lahko pozabili to žalostno poglavje zgodovine EU-ja in našli kakšno drugo rešitev," je dodal.

Slovenija teži k vladavini prava

Ampak v politiki je treba biti realist in Slovenija je vedno ravnala tako, je dejal. "Slovenija vedno teži k vladavini prava, to je bilo v zadnjem času nekoliko okrnjeno, ko so se postavile v ospredje bolj kakšne politične povezave. Verjamem, da bo nova Evropska komisija ravnala drugače," je še povedal.

Tudi od novega predsednika Evropskega sveta pričakuje spoštovanje evropskih vrednot. "Vem, da je politik, ki spoštuje vladavino pravo, zagovarja vrednote EU-ja, zato sem prepričan, da bo tako ravnal tudi, ko bo na mestu predsednika Evropskega sveta," je odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj pričakuje od Michela glede spora o arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško ter vstopanju te v schengensko območje.

"Je pa seveda dolžnost vsake članice, da razmisli, ali naj ta skupnost, ki se ji reče EU, temelji na vladavini prava ali na tem, da poskuša vsak dobiti čim več zase, pri tem, da se ne ozira na pravo, da se ne ozira na pravice drugih. Verjamem, da bomo v prihodnje vsekakor sodelovali na tej osnovi," je dejal.

Obisk Michela v Sloveniji sodi v okvir njegovih priprav na prevzem vodenja Evropskega sveta. Foto: BoBo
Obisk Michela v Sloveniji sodi v okvir njegovih priprav na prevzem vodenja Evropskega sveta. Foto: BoBo

Finančni okvir EU-ja 2021–2027

Sogovornika sta govorila tudi o pogajanjih o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU 2021–2027. Šarec je Michelu podrobneje predstavil ključna stališča in pričakovanja Slovenije v pogajanjih o prihodnjem večletnem finančnem okviru, ki naj bi se končala pod okriljem novega predsednika Evropskega sveta, ter se zavzel za čimprejšnji dogovor.

Pri tem je poudaril, da si Slovenija želi uravnotežen finančni okvir, ki bo ustrezno odgovoril sodobnim izzivom, s katerimi se spoprijema Unija, hkrati pa ne bo vodil v nadaljnje zmanjševanje sredstev kohezijske politike in politike razvoja podeželja, so navedli v uradu vlade za komuniciranje. Michel pa je poudaril, da je tudi zanj pomembno, da ve, kakšne so prioritete Slovenije v pogajanjih.

Razpravljala sta še o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer je Šarec znova poudaril pomen evropske perspektive regije in izrazil jasno pričakovanje, da na zasedanju Evropskega sveta prihodnji teden Severna Makedonija in Albanija, na podlagi individualne obravnave vsake od obeh kandidatk, dobita zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

Priprave na prevzem Evropskega sveta

Obisk Michela v Sloveniji sodi v okvir njegovih priprav na prevzem vodenja Evropskega sveta. Predtem je obiskal Berlin in Rim. Michel je bil za novega predsednika institucije, v kateri sodelujejo voditelji držav članic, izvoljen na začetku julija, položaj pa bo nastopil 1. decembra.

Na novinarski konferenci je poudaril, da je njegov obisk v Sloveniji zelo pomemben v okviru priprav na prevzem položaja. "Želim namreč aktivno prisluhniti, kakšne so skrbi tudi Slovenije pri aktualnih temah, da bom zaradi prihodnjih izzivov vedel, kakšne odločitve je treba sprejeti v prihodnjih mesecih, da bo šel EU v pravo smer in bo čim bližje državljanom Slovenije ter drugih držav," je povedal.

Belgijski premier Michel obiskal Ljubljano