Obrambni minister Marjan Šarec in njegov srbski kolega Miloš Vučević. Foto: BoBo
Obrambni minister Marjan Šarec in njegov srbski kolega Miloš Vučević. Foto: BoBo

Šarec se je v uvodnem nagovoru srbskemu kolegu še enkrat zahvalil za letalsko pomoč Srbije pri gašenju požara na Krasu lani, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Sodelovanje med državama po navedbah ministrstva za obrambo (Mors) še ni obsežno, omejeno je predvsem na vojaško medicino in veterino, izobraževanje ter določene logistične segmente.

Možnosti za širitev sodelovanja med državama naj bi bile predvsem na področju gorskega vojskovanja, še piše v izjavi za javnost.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ukrajina, Zahodni Balkan

Med srečanjem sta ministra izmenjala tudi stališča do trenutnih varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu, vojne v Ukrajini, regionalnega sodelovanja ter sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah.

Pomembna tema pogovorov so bili tudi arhivi nekdanje Jugoslavije, pri čemer se je Šarec zahvalil Vučeviću za pozitiven napredek na tem področju, srbski minister pa mu je zagotovil, da bodo pri reševanju vprašanja skupnih arhivov še naprej v polni meri sodelovali in omogočali dostop do arhivskih dokumentov.

Opremljanje slovenske vojske

Šarec je srbskega kolega seznanil tudi s spremembami dolgoročnega programa razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 ter načrti za postopno večanje obrambnih izdatkov.

Po ocenah Morsa je Zahodni Balkan strateško pomembna regija za slovensko zunanjo in varnostno politiko. Prednostne naloge Slovenije na tem področju "bodo usmerjene v reševanje skupnih izzivov hibridnih groženj, kibernetske varnosti in vojaške mobilnosti, kar lahko pripomore h krepitvi odpornosti v regiji," so še zapisali.

Po uradnih pogovorih na ministrstvu za obrambo je minister Vućević obiskal tudi državni zbor, v katerem se je srečal s predsednikom in člani odbora za obrambo, na Pokljuki pa bo srbskemu ministru v vadbenem centru 132. polk Slovenske vojske za gorsko bojevanje predstavil svoje delovanje in opremo.